Nič več “kamping Gradnikova”

Avtodomi in prikolice, ki polnijo parkirišče ob Ulici Gradnikove brigade v Novi Gorici in gredo v nos mnogim meščanom, bodo kmalu preteklost. Mestni svet je namreč potrdil odlok, po katerem je zdaj v mestu parkiranje teh vozil prepovedano. Postajališče za avtodome naj bi postavili v Solkanu.

Redarji so dobili pooblastila za kaznovanje, avtodomi in prikolice ob Ulici Gradnikove brigade bodo kmalu preteklost.  
Zapuščena vozila so, na primer,  že. Bo pa morala občina čim prej urediti postajališče zanje. Foto: Leo Caharija
Redarji so dobili pooblastila za kaznovanje, avtodomi in prikolice ob Ulici Gradnikove brigade bodo kmalu preteklost. Zapuščena vozila so, na primer, že. Bo pa morala občina čim prej urediti postajališče zanje. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Kar precej kritičnih glasov je bilo v zadnjih mesecih slišati na račun avtodomov in kamp prikolic, ki se, predvsem ob koncih tedna tedna, nakopičijo na gramoznem parkirišču ob Ulici Gradnikove brigade. Pa tudi na račun redarjev, ki so v zadnjem času strogo prijeli raznorazne kršitelje pri parkiranju, problema avtodomov in prikolic pa se niso dotaknili. Vodja občinskega redarstva Vojko Turk je odgovarjal, da imajo redarji zvezane roke. Odlok občine je prepovedoval parkiranje teh vozil v centru mesta, a je v njem člen, ki določa, da se odlok ne izvaja, dokler občina ne zagotovi prostora zanje.

Redarji lahko gredo v akcijo

Zdaj ovir za redarje ni več, saj so mestni svetniki potrdili spremembe odloka in za tovrstna vozila ni več prostora v centru. Mednje spadajo tako počitniške prikolice in avtodomi Novogoričanov, kakor “vikend obiskovalcev” novogoriških igralnic, pa tudi turistov, ki pridejo v mesto. Nihče zanje doslej ni plačeval niti centa, zdaj pa se obetajo globe po 120 evrov.

“Uskladitev odloka omogoča večjo preglednost ter lažje in hitrejše ukrepanje pri nepravilno parkiranih in zapuščenih vozilih. Izrazito neurejeno je področje bivalnih priklopnikov in bivalnih vozil,” je potrdila načelnica oddelka za okolje, prostor in javno infrastrukturo Aleksandra Torbica. Ker pa redarji zdaj delajo samo od ponedeljka do petka, največji problem pa je ob vikendih, se utegne zgoditi, da brez prerazporejanja redarjev na delo tudi ob sobotah in nedeljah ne bo večjega učinka.

Postajališče bo v Solkanu

Obenem s prepovedjo parkiranja v centru mesta se je občina lotila tudi urejanja postajališča za avtodome. Da je to nujno, sicer se turisti, ki potujejo s temi vozili, sploh nimajo kje ustaviti v Novi Gorici, so opozarjali številni svetniki. “Postajališče za avtodome se bo, usklajeno s Krajevno skupnostjo Solkan, urejalo na območju vstopa na severnem delu naselja Solkan, ki že sedaj deluje kot stičišče in izhodišče za obiske bližnjih in bolj oddaljenih turističnih območij mestne občine,” potrjuje vodja projektne pisarne Andreja Trojar Lapajne. Ker bo stalo na mestu sedanjega zbirnega centra odpadkov, bodo morali tega umakniti. “Ravno tako je na tej lokaciji predvidena ureditev izhodiščne točke za kolesarje s postavitvijo klopi, mize, smetnjakov ter stojal za kolesa,” še dodaja vodja projektne pisarne.

Svetnica Karmen Saksida pa opozarja še, da se mora občina končno lotiti še ene težave: “Vsaj do prihodnjega poletja naj se sprejme odlok o prepovedi kampiranja na črno.”

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano