Ni več pustnih šem, le učna ura

Novaški Lok smučarji po starem so na jubilejnem, 15. srečanju gostili enajst sorodnih skupin. Ker so bili med njimi tudi prvaki negovanja tradicije in preučevanja dediščine, ajdovsko predmejski skupini Batagelj in Edmund Čibej, so na SC Cerkno pričarali zanimive učne ure zgodovine tega tradicionalnega športa.

Na 15. srečanju so na lok smučke stopili tudi tisti, ki so kot 
otroci začeli promocijo teh značilnih novaških smuči. Foto: Saša Dragoš
Na 15. srečanju so na lok smučke stopili tudi tisti, ki so kot otroci začeli promocijo teh značilnih novaških smuči. Foto: Saša Dragoš

NOVAKI > Organizatorji 15. srečanja smučarjev po starem, domači Lok smučarji, so smučarjem po starem ponudili gostoljubje, osončen SC Cerkno je dodal pravljično kuliso. Čeprav je bilo na pustno nedeljo, med njimi ni bilo neprimerno opremljenih in odetih smučarjev. Zato so skupaj s prvaki smučarsko zgodovinskih znanj, skupinama Batagelj in Edmund Čibej, priredili zanimivo in zabavno srečanje z nekdanjimi smučarskimi časi.

Uvodna srečanja, ki so jih prirejali Lok smučarji, so bila bolj množična. Med pravimi negovalci zgodovine je bilo več nesmiselno opremljenih smučarjev. A več je bilo tudi zagnanih domačinov, ki so si zadali promocijo značilne novaške smučke z lokom. Med obema vojnama so namreč vaščani polomljenim smučkam italijanskih vojakov dodali jermen in lesen lok za lažje obvladovanje in z njimi pod današnjim smučiščem rezali zavoje.

“Kot otrok sem prvič smučal prav z lok smučko. Ta je, čeprav prvotno izdelana iz odpadnih smuči, naš, novaški izum. Zagon mladih za lok smučanje je bil ob obuditvi tradicije res večji. Kljub temu še imamo skupino, ki jo neguje. Zagotavljam, da bo tako tudi v bodoče. Vesel sem rekordne udeležbe skupin na jubilejnem srečanju,” je povedal prvi organizator srečanja Davorin Purgar.

Skupin je bilo enajst, največ z Gorenjske. Novinci so prišli iz občine Juršinci pri Ptuju. Primorce so ob domačinih zastopali Bovčani (Kanin) in prvaki obujanja tradicije in preučevanja zgodovine smučanja, že omenjeni skupini Batagelj in Edmund Čibej s Predmeje.

Slednji so vedno demonstrirali svojo izmojstreno tehniko telemark in slovensko rojstno bloško smučanje. Med tekmovalce pa se, bržčas tudi zaradi vseh mogočih šemasto opremljenih smučarjev, niso prav radi pomešali. Tokrat so se, podobno kot še nekateri udeleženci, po vzoru bloških smučarjev spustili tudi po progi. Branko Batagelj pa denimo kot jadralni smučar. Odet je bil v plašč, ki se je razpiral kot netopirjeva krila za lažje obvladovanje zavojev. Gre za eno od tehnik v razvoju smučanja, ki jo ti mojstri prikazujejo na svojih nastopih.

Otroci so se veselili lično izdelanih medalj. Starejši, ki so točke nabirali s slogom, primerno opremo in manj s časom, so poudarjali, da štejeta predvsem sodelovanje in prikaz smučarske zgodovine. Seveda tudi druženje, saj so skozi številna, letos zaradi pomanjkanja snega nekoliko okrnjena srečanja, smučarji po starem postali resnični prijatelji.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano