Ni treba kuriti, če “kuri” sonce

Energetska agencija Golea, ki občinam, njihovim ustanovam in drugim pomaga tudi pripravljati in izvajati naložbe v energetsko učinkovitost, beleži deset let delovanja.

Šolarji so raziskovali uporabnost sončne energije. Foto: Ambrož Sardoč
Šolarji so raziskovali uporabnost sončne energije. Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > V mestni hiši so predstavili delovanja agencije in spregovorili o nadaljnjih podporah za energetsko sanacijo stavb v lasti občin ter projekte na področju energetske učinkovitosti.

Sočasno pa je v bližnjem Borovem gozdičku več kot 200 šolarjev sodelovalo na OVE in URE dnevu. Otroci so se lahko pomerili na kvizu o energetiki, s pomočjo poizkusov in igre so spoznavali fotocelice, rakete na vodni pogon, termoelektrični generator, varčno kolo, avtomobil na gorivne celice, rabo električne energije za hišne aparate, vodno turbino, izdelano iz plastičnih žlic, vetrno turbino iz Lego kock in podobno.

Hkrati pa so tam razstavili “aparate” izpod rok šolarjev, ki so sodelovali na natečaju v okviru projekta Alterenergy o uporabnosti sončne energije. Na ustvarjalnih delavnicah so z mešanico znanja in domišljije pripravili izdelke, ki izkoriščajo moč naše zvezde, in rezultate so pokazali v Borovem gozdičku. V Golei želijo tudi na ta način mlade spodbuditi k bolj trajnostni, okolju prijaznejši rabi energije. NR


Najbolj brano