“Ni res, da smo naredili premalo”

Mipov stečajni upravitelj Miroslav Benedejčič zavrača očitke o tem, da v sedmih letih, kolikor traja stečajni postopek, ni naredil dovolj. Opozarja tudi na to, da upniški odbor, ki mu to očita in bi ga rad razrešil, ni legitimen. Nekdanji zaposleni še vedno čakajo na poplačilo.

Miroslavu Benedejčiču upniški odbor očita, da je bilo v 
sedmih letih, kolikor traja stečajni postopek Mipa, narejenega 
premalo. Foto: Leo Caharija
Miroslavu Benedejčiču upniški odbor očita, da je bilo v sedmih letih, kolikor traja stečajni postopek Mipa, narejenega premalo. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Jutri bo upniški odbor družbe Mip - v stečaju odločal o razrešitvi stečajnega upravitelja Miroslava Benedejčiča, ker naj bi stečajni postopek, ki traja že sedem let, prinesel premalo rezultatov.

“Upniškega odbora ni že dve leti, vse odkar so bile terjatve prenesene na DUTB. Že pred časom sem na sodišče podal predlog, naj se izjasni, kdo je upravičen do mesta v upniškem odboru, saj DUTB in Deželna banka nimata navadnih terjatev in tako njihovi predstavniki ne morejo biti v upniškem odboru,” je odločitev upniškega odbora komentiral Benedejčič in dodal, da naj bi predlog po razrešitvi prišel prav iz vrst DUTB.

V zvezi s počasnostjo stečajnega postopka pa je povedal, da v sedmih letih res ni prišlo do prodaje obrata v Kromberku.

“A Mip je imel premoženje od tu do Srbije. To smo vse naredili. Obrat v Kromberku smo prodajali sedemkrat. Še vedno sta v igri dva potencialna kupca, ki ju zanima obrat kot celota,“ je še pojasnil in za primerjavo omenil Panvito, ki je šla v stečaj istočasno kot Mip, pa njena stečajna upraviteljica do danes ni še nič prodala.

“Denar prejema, a delavcev ne izplača”

“Stečajni upravitelj je v Mipu že sedem let. V kromberškem obratu je cel kup najemnikov. Stečajni upravitelj od njih prejema denar, delavcev pa ne izplačuje. Rekel je, da bo delavce poplačal, ko proda kip bika, pa ni bilo nič. Izgovori gredo v smeri, da mora najprej v celoti prodati Mip in podobno, a kupci so bili. Iz Rusije, Romunije, Italije ..., pa je bil vedno izgovor, da niso želeli poravnati kupnine, ko so prišli pogovori tako daleč,” je povedal Ljubo Batagelj, nekdanji predsednik sveta delavcev in sindikata v Mipu. Odpustili so ga že dve leti pred stečajem, ker so mu nekateri posli takratnega vodstva, pod taktirko družine Volk, šli v nos. Zaradi odpovedi je vložil tožbo in jo dobil, denarja pa še danes ni prejel, ker se je stekel v stečajno maso.

Batagelj, ki pravi, da ga nekdanji zaposleni še danes sprašujejo, kdaj bodo prejeli kaj denarja in zakaj ga stečajni upravitelj ne izplača, je izpostavil tudi starost stečajnega upravitelja in pristavil, da bi lahko namesto njega zaposlili kakšnega mladega strokovnjaka.

Presenečen nad gnevom upniškega odbora

O predvideni razrešitvi smo za mnenje povprašali tudi Bojana Kramarja, sekretarja Območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Primorska in Notranjska. Povedal je, da sta se s stečajnim upraviteljem sestala septembra, ko mu je ta povedal, da naj bi bili do konca leta zaključeni vsi operativni in pravno-formalni postopki. Sprejeti naj bi bili tudi vsi potrebni sklepi za prodajo obrata v Kromberku po delih.

Do marca naj bi bila prodaja zaključena, do junija pa naj bi bili delavci kot prednostni upniki poplačani za naslednjo tretjino prednostnih terjatev, saj so tretjino plačila že prejeli. Za poplačilo delavcev je potrebnih še 3,5 milijona evrov.

Kramar je presenečen nad gnevom upniškega odbora, ki že ves čas spremlja potek stečajnega postopka, razume pa nezadovoljstvo nekdanjih zaposlenih in ostalih.

“S predolgim potekom stečajnega postopka smo lahko vsi nezadovoljni, po drugi strani pa obstajajo tudi objektivne okoliščine, zakaj je temu tako. Časi niso ravno naklonjeni temu, da bi se premoženje hitro unovčilo,” je povedal. Dodal je, da je treba upoštevati tudi dejstvo, da so že pred leti potekali resni pogovori o nakupu Mipovega obrata v Kromberku, a so se turški kupci, ki so bili zelo resni, umaknili zaradi nasprotovanj v lokalni skupnosti.

NACE NOVAK


Najbolj brano