Ni se branil “selfijev” z dijaki

Predsednik Zvezne republike Nemčije Joachim Gauck se je skupaj s predsednikom Borutom Pahorjem med včerajšnjim obiskom na Goriškem najprej družil z dijaki novogoriškega šolskega centra, med obiskom ajdovskega Pipistrela pa je občutil tudi pristno vipavsko burjo.

 Foto: Tamino Petelinsek
Foto: Tamino Petelinsek

NOVA GORICA > Pred poslopjem novogoriškega medpodjetniškega izobraževalnega centra (MIC), ki deluje pod okriljem šolskega centra, se je včeraj dopoldne trlo ljudi, ki so čakali na prihod nemškega predsednika Joachima Gaucka. Njegov gostitelj, slovenski predsednik Borut Pahor, ki je bil na prizorišču že kakšno minutko pred visokim gostom, se je medtem v svojem slogu rokoval in fotografiral z dijaki. Med njimi je kar nekaj takih, ki se lahko zdaj hvalijo s tako imenovani “selfijem” skupaj s predsednikom.

Tudi nemški predsednik se je ob prihodu izkazal za prav nič togega in marsikateri dijak ima na svojem telefončku ujeto tudi njegovo podobo.

Akademski naziv ni vse

Po sproščenem uvodnem pozdravu si je Gauck v spremstvu Pahorja, novogoriškega župana Mateja Arčona ter vodstva šolskega centra in MIC ogledal poslopje, se ustavil in pokramljal z dijaki in učitelji v lesarski delavnici in učilnici za mehatroniko, potem pa se je v veliki predavalnici udeležil razprave z dijaki na temo Pomen znanja za prihodnost.

“Veliko mladih pri nas nima želje po akademski izobrazbi, pa so vseeno uspešni. Z dualnim sistemom izobraževanja, ki takim omogoča, da dve ali tri leta delajo, ob tem pa se izobražujejo, postanejo kvalificirani za določen poklic. Tudi ta model izobraževanja brez akademskega naziva omogoča visoke zaslužke in socialno varnost,” je izpostavil ter poudaril pomen tehničnih poklicev.

Prav tej ideji o sodelovanju med šolstvom in gospodarstvom sledijo tudi v MIC, zato tudi ni naključje, da je predsednik Pahor nemškega kolega pripeljal prav v MIC, v novogoriškega pa zato, ker prihaja s tega konca.

Slediti pozitivnim izkušnjam

V zvezi z dobrimi izkušnjami dualnega sistema, ki je uveljavljen v Nemčiji in Avstriji, je Gauck povedal še, da bi jih lahko prenesli tudi v Slovenijo, tako kot je na primer Volkswagen pred časom ob selitvi dela proizvodnje v Južno Ameriko tam razvil sistem poklicnega izobraževanja.

Gaucka je zanimalo tudi, od česa dijaki med šolanjem živijo. Pozitivno presenečen je bil nad številom tistih, ki prejemajo štipendijo, nekoliko začuden pa nad dejstvom, da je bilo med njimi kar nekaj takih, ki še ne vedo natančno, za kateri poklic bi se odločili.

“Slovenija se mora naučiti s fleksibilnostjo slediti pozitivnim izkušnjam drugih,” je predsednik Pahor ob zaključku srečanja odgovoril na vprašanje dijakinje, ali bi bilo mogoče tak dualni sistem izobraževanja dejansko uvesti tudi v Sloveniji.

Oba predsednika sta kasneje obiskala še frančiškanski samostan na Kostanjevici. Tam sta si ogledala samostansko knjižnico, kjer so nemškemu predsedniku, nekdanjemu protestantskemu pastorju, pokazali originalen izvod Dalmatinove biblije iz leta 1584.

Predsednika sta si na kratko ogledala tudi cerkev in skupaj odkrila še klopco prijateljstva pod samostanom.

Očaran nad ajdovskim netopirjem

Sledil je še postanek v podjetju Pipistrel v Ajdovščini, kjer si je nemški predsednik z delegacijo z zanimanjem ogledal visokotehnološko zasnovano proizvodnjo ultralahkih letal. Tine Tomažič iz družbe Pipistrel, ki je visokega gosta vodil skozi proizvodnjo, je opozoril tudi na energetsko samozadostno stavbo, s pomočjo katere proizvedejo več energije, kot je porabijo, in je s tem tudi povod za marsikatero rešitev, kasneje uporabljeno v razvoju energetsko vse prej kot potratnih letal.

S posebnim ponosom so gostu pokazali prototip električnega šolskega letala WATTsUP, ki so ga v Pipistrelu razvili v sodelovanju z nemškim podjetjem Siemens.

Gauck, ki je bil nad videnim navdušen, je bil zadovoljen tudi s pojasnili direktorja Iva Boscarola o socialnem položaju zaposlenih.

“Glede na uspehe, ki jih dosegate v poslu, bi se morda lahko preskusili tudi v politiki,” je navrgel Boscarolu, ta pa mu je odvrnil, da je v politiki že bil in elegantno zaključil, da so pristanki v letalstvu oziroma gospodarstvu vendarle mehkejši kot v politiki.

V Ajdovščini je nemški predsednik za kratek čas občutil tudi moč vipavske burje, potem pa je v konvoju odbrzel na kosilo na dvorec Zemono, s katerim zaključil obisk na Goriškem.

NACE NOVAK


Najbolj brano