“Minimalna” za 250 ur dela na mesec

Predstavniki malih gradbincev iz štirih obrtnih zbornic na Primorskem od države pričakujejo, da v tej panogi zagotovi spoštovanje vseh pravil zaposlovanja in s tem prepreči, kot pravijo, nelojalno konkurenco z dampinškimi cenami. Med njo štejejo tudi “večja” podjetja, ki uspejo na javnih razpisih dobiti zajetne posle.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

NOVA GORICA > Da je v gradbeništvu polno dampinga, ki je možen le z zniževanjem stroškov dela do skrajnosti, ugotavljajo predsedniki in predstavniki gradbenih sekcij pri območnih obrtnih zbornicah (OOZ) Nova Gorica, Ajdovščina, Sežana in Tolmin, med njimi predsednik novogoriške zbornice in tudi sam gradbinec Zoran Simčič, ki so se pred dnevi na to temo srečali v Novi Gorici.

Nemogoče nizke cene na račun mizernih plač

Kot je povedal Simčič, ki daje kruh desetim zaposlenim, skupaj s kolegi iz malih gradbenih podjetij na tem koncu Primorske ocenjuje, da pri njihovih konkurentih, pa naj bodo domači ali tuji, delavec na gradbišču preživi tudi 250 ur na mesec za minimalno plačo. To pa pomeni, da je plačan poltretji evro (neto) na uro, medtem ko bi po besedah Simčiča “kvalificirani zidar moral prejemati nekje pet, šest evrov neto na uro za osemurni delavnik.”

O takšni nelojalni konkurenci predstavniki gradbincev v zbornicah govorijo zaradi cen storitev, ki so jim priče tudi pri naročilih zasebnikov, denimo pri zdaj popularnih energetskih popravilih stanovanjskih stavb, zlasti pa pri javnih naročilih, na katerih s svojimi realnimi cenami ne morejo tekmovati.

Trdijo, da tisti, ki potem posel dobi, lahko zelo nizko ceno ponudi le ob kleščenju stroškov dela. Kajti gradbeni material najbrž vsi v Sloveniji kupujejo pri istih dobaviteljih in torej za približno enake zneske, drugi fiksni stroški so prav tako približno enaki.

Dodaten problem so inženirska podjetja, zlasti manjša, ki jim občine in država zaupajo izvedbo tega ali onega projekta. “Tudi Kolektor Koling ali pa Riko sta takšna primera,” razlaga Simčič. Tem družbam da ni treba skrbeti za plače zaposlenih in zadostiti vsem ostalim zakonskim zahtevam, ki jim morajo gradbinci, delo pa oddajo podizvajalcem, ti svojim in slednji morda še tretjim. Kdor na koncu dejansko zida, je zato lahko plačan le mizerno.

V maju v OOZ Nova Gorica načrtujejo splošno srečanje z inšpekcijskimi službami, v OOZ Ajdovščina pa bodo zatem pripravili srečanje z inšpektorji za področje gradbeništva.

Hočejo zgolj red

“Treba je poostriti nadzor pri tistih, ki delajo na črno in z neupoštevanjem zakonodaje delo opravljajo po dampinških cenah, težava pa je povezana tudi s sistemom javnega naročanja, ki kot glavno merilo za izbor postavlja najnižjo ceno,” so zbrani na nedavnem sestanki zapisali v sporočilo za javnost. Predsednik sekcije gradbincev pri OOZ Nova Gorica Marko Brezavšček pa je srečanje sklenil z ugotovitvijo, da se je treba v Sloveniji problemov lotiti od spodaj navzgor, torej se morajo gradbinci v tem primeru povezati, stopiti skupaj pri podajanju rešitev.

V novogoriški zbornici so obenem pripravili strategijo sodelovanja z inšpekcijskimi službami, od zakonodajalca pa zbrani na srečanju pričakujejo, naj to področje uredi po zgledu držav, kjer so pravila poslovanja jasna, za vse enaka in nadzor nad upoštevanjem strog.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano