Nekdanjim delavcem Primorja za 2,7 milijona evrov obresti

Po skoraj petih letih od začetka stečaja Primorja so nekdanji zaposleni dobili poplačane še obresti na prednostne terjatve. Pred tem so v štirih delih dobili poplačano glavnico teh terjatev. V Obalnem sindikatu gradbenih delavcev KS '90 ob tem opozarjajo, da so nekdanji zaposleni iz propadih hčerinskih družb Primorja doslej dobili le skromen del prednostnih terjatev ali celo nič.

Stečaj Primorja se je začel pred skoraj petimi leti, zdaj  so 
nekdanji zaposleni dobili poplačane še obresti na prednostne 
terjatve. Foto: Leo Caharija
Stečaj Primorja se je začel pred skoraj petimi leti, zdaj so nekdanji zaposleni dobili poplačane še obresti na prednostne terjatve. Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA > Stečajni upravitelj Primorja Rudolf Hramec je v torek na tekoče račune nekdanjih delavcev Primorja nakazal 2,71 milijona evrov poplačil obresti na terjatve. Povprečno bodo delavci iz tega naslova dobili od nekaj sto pa vse do dobrih 13.000 evrov.

Stečajni upravitelj je namreč z lansko prodajo večinskega deleža v družbi CPG dodobra obogatil splošno stečajno maso. Tja je od kupnine - po poplačilu ločitvenih upnikov - romalo še 7,2 milijona evrov. Skupaj z zneski, ki so že bili v tej masi, je to zadoščalo tako za pokrivanje stroškov stečaja kot za novo izplačilo nekdanjim zaposlenim. V začetku tedna so tako dobili obresti na že poplačane glavnice prednostnih terjatev.

Propadlo ajdovsko podjetje pa nekdanjim delavcem dolguje tudi navadne terjatve - skupaj za 3,6 milijona evrov. Tega poplačila, pri katerem bodo delili usodo vseh navadnih upnikov, ne bo, dokler se ne bo končal stečajni postopek. Tega ni pričakovati pred prihodnjim letom.

V Obalnem sindikatu delavcev gradbenih dejavnosti KS '90 ponovno opozarjajo na krivice, ki se dogajajo v stečajnih postopkih: “Delavci Primorja so bili v celoti poplačani iz naslova priznanih prednostnih terjatev in zdaj so dobili še poplačilo iz naslova obresti na terjatve. Medtem ko so nekdanji delavci Primorjevih hčerinskih podjetij, ki so prav tako v stečaju, na primer Primorje avtoservis in Primorje instalacije, dobili le drobtinice. Nekdanji delavci Stavbenika pa že 51 mesecev čakajo na kakršen koli priliv iz naslova priznanih prednostnih terjatev.”

To je posledica sistema, ki so ga pred leti vpeljali v skupini Primorje, razlaga generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije KS > '90. Damjan Volf:. “Vse premično in nepremično premoženje podjetij, ki so jih kupili, so prenesli na matično družbo. Hčerinska podjetja so od matične družbe morala najemati in plačevati za vse - od prostorov do opreme. Ob stečaju 'mame' , ki je s sabo v stečaj potegnila še nekatere hčere, se je izkazalo, da so bile hčerinske družbe skoraj brez premoženja, iz katerega bi bili poplačani prednostni upniki, torej zaposleni.”

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano