Nekdanjim Mipovim delavcem se obeta prvi del poplačila terjatev

Nekdanji delavci novogoriške družbe Mip, ki so ob stečaju prijavili prednostne terjatve, bodo v drugi polovici novembra dobili poplačilo 30 odstotkov terjatev, je povedal stečajni upravitelj Miroslav Benedejčič. To je po uvedbi stečaja aprila 2009 prvo poplačilo dela prednostnih terjatev.

Nekdanji delavci novogoriške družbe Mip, ki so ob stečaju prijavili prednostne terjatve, bodo v drugi polovici novembra dobili poplačilo 30 odstotkov terjatev Foto: Leo Caharija
Nekdanji delavci novogoriške družbe Mip, ki so ob stečaju prijavili prednostne terjatve, bodo v drugi polovici novembra dobili poplačilo 30 odstotkov terjatev Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > “Glede na to, da še nismo uspeli unovčiti toliko denarja iz premoženja, se nam je uspelo v neki pravdi dogovoriti za prekinitev pravdanja in sodno poravnavo za tak znesek, ki ga bomo porabili za prvi del izplačil prednostnih terjatev,” je povedal Miroslav Benedejčič.

Vseh priznanih prednostnih terjatev je za 4,8 milijona evrov, poleg 278 nekdanjih zaposlenih, ki jim dolgujejo tri plače in odpravnine v skupni višini nekaj več kot tri milijone evrov, pa bodo morali poplačati tudi jamstveni in preživninski sklad ter zaostale prispevke za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje.

Skupno bodo opravili za 1,4 milijona evrov izplačil, od katerih jim bodo približno polovico namenili za izplačila zaposlenim. Najvišje izplačilo naj bi bilo okrog 17.000 evrov, najnižje pa nekaj sto evrov. Povprečno izplačana vsota bo med 1500 in 2000 evri, je napovedal Benedejčič.

Stečajni upravitelj je v času po stečaju uspel dobiti več najemnikov, trenutno jih je v različnih delih nekdanjih Mipovih proizvodnih in skladiščnih prostorov pet. Tako so uspeli v vseh petih letih ohraniti delujočo proizvodnjo, kar je pomenilo tudi precej mesečnih obratovalnih stroškov.

Benedejčič se še vedno trudi, da bi kromberški obrat Mipa prodal v celoti. Ocenjena vrednost celotnega premoženja ob stečaju je bila 34 milijonov evrov, sedaj pa je obrat skupaj z znamenito skulpturo bika pred vhodom naprodaj za 12 milijonov evrov. Po zainteresiranih turških kupcih, ki so v obrat med kratkotrajnim najemom vložili tudi že nekaj svojega denarja, so se pri stečajnemu upravitelju oglasili tudi drugi. Nazadnje kupci iz Rusije in Cipra, vendar z nobenim izmed njih niso sklenili nobenega dogovora.

“Če ne bo šlo drugače, bomo morali obrat prodati po delih, po zaokroženih proizvodnih celotah. Tako se za pršutarno zanima slovenski kupec, za del proizvodnje pa kupec iz Italije,” je povedal Benedejčič, ki ni znal napovedati možnosti za izvedbo naslednje dražbe. Do te bo po njegovih besedah prišlo tedaj, ko bo znan kupec, ki bo za resnost svoje ponudbe jamčil tudi z vplačano varščino.

STA


Najbolj brano