Nekdanje šefe Primorja morda čaka nov val tožb in ovadb

Nekdanje vodilne v Primorju morda čakajo nove odškodninske tožbe in kazenske ovadbe. O tem, ali jih bo sploh vložil, za zdaj ne bo govoril, je odločen stečajni upravitelj družbe Rudolf Hramec. Natančnejše in celovitejše podatke o poteku stečaja obljublja v prihodnjih mesecih. Nekdanji zaposleni si medtem predvsem želijo, da se stečaj ne bi še dodatno zavlekel.

 Zaključka stečaja Primorja še ni na obzorju.   Foto: Leo Caharija
Zaključka stečaja Primorja še ni na obzorju.  Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA > Navedb, da so nekdanji Primorjevi menedžerji na čelu z generalnim direktorjem Dušanom Črnigojem z nekaterimi kapitalskimi, nepremičninskimi in drugimi posli oškodovali družbo, Hramec ne želi pojasnjevati. “Ne bom komentiral,” vztraja vodja zapletenega in dolgotrajnega stečajnega postopka.

Tako pravzaprav ni jasno, kakšne obremenilne podatke naj bi stečajni upravitelj našel v dokumentaciji propadlega gradbenega podjetja.

Naporno dokazovanje

Dolgoletni prvi mož Primorja Dušan Črnigoj je bil na prvi stopnji obsojen zaradi zlorabe položaja pri trgovanju z deležem v koprskem podjetju Stavbenik. Zadevo so, kot je znano, višji sodniki vrnili v ponovno odločanje novogoriškemu okrožnemu sodišču.

Stavbenik seveda ni edino podjetje, ki ga je Črnigojeva uprava v času razcveta družbe priključila skupini Primorje. Cena lastniških deležev je spremenljiva in odvisna tudi od okoliščin nakupa, zato je zelo težko s prepričljivimi dokazi utemeljiti sum, da je nekdo delnice kupil po previsoki ali prodal po prenizki ceni.

V ta začarani krog, sicer značilen za mnoge slovenske gospodarsko-kriminalne zgodbe, se je ujelo tudi novogoriško tožilstvo. Po neuradnih podatkih naj bi namreč bila zadeva Stavbenik v predkazenskem postopku precej bolj obsežna. Kriminalisti naj bi preiskovali tudi prodaje nepremičnin, najem in nakupe delovnih strojev in vozil ter druge posle, ki jim je bilo skupno eno: dogajali so se med Primorjem in Primorje holdingom - podjetjem, ki je bilo v lasti direktorjev Primorja in je vodilo menedžerski prevzem ajdovskega gradbinca.

Razlog, da se ta dejanja niso znašla v obtožnici, naj bi bila prav težava pri utemeljevanju suma zlorabe položaja.

Ovadbe še čakajo

V letu 2013 so bile zoper nekdanje vodilne v Primorju že vložene tri ovadbe. Med njimi tudi ovadba odvetnika Marka Zamana, ki skrbi za pravne posle Primorja v stečaju in bo vlagal tudi nove ovadbe ali tožbe, če se bo stečajni upravitelj za to odločil. Novogoriško tožilstvo je ovadbe zaradi kaznivih dejanj zlorabe položaja, pranja denarja, oškodovanja upnikov in poslovne goljufije predalo specializiranemu državnemu tožilstvu v Ljubljani.

Kot pojasnjuje vodja tožilstva v Novi Gorici Branka Oven, poleg že omenjene zadeve Stavbenik, pri njih teče le še postopek zoper dve odgovorni osebi Primorja, ki je v fazi obtožnega predloga na okrajnem sodišču v Ajdovščini. Gre za kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

Se bo denar vrnil?

Še težje kot dokazati kazniva dejanja je oceniti premoženjsko škodo ter preko tožbe ali premoženjsko pravnega zahtevka v kazenski zadevi od obtoženih in toženih dobiti denar, ki bi povečal stečajno maso.

Nekdanji zaposleni v Primorju, ki so jim izplačali večino prednostnih, čakajo pa še na svoje navadne terjatve, si želijo predvsem, da bi stečaj stekel hitreje. “Gospod Hramec se je oglasil po treh letih od začetka stečaja in povedal, da bo zavlekel stečaj še za dve leti. On in ekipa imajo dobro plačo, premoženja na Primorju je še dovolj. Vpogled v vse papirje je imel že pred dvema letoma. Če bi to naredil pred letom ali dvema, bi bilo sprejemljivo. S stečajem bi bilo treba pohiteti,” se je na navedbe o morebitnih novih tožbah in ovadbah odzval Ilija Vukoje, nekdanji predsednik sindikata OSO KS 90 v Primorju.

VESNA HUMAR, NACE NOVAK


Najbolj brano