Ne želijo več streljanja ob vasi

Nekdanji center teritorialne obrambe v Kostanjevici na Krasu je po mnenju domačinov vaška sramota. Moti pa jih predvsem hrup, ki prihaja s tamkajšnjega strelišča. Najemnik odgovarja, da strelišče ni blizu hiš in da objekte in okolico vzdržuje po najboljših močeh. Ministrstvo za obrambo v peticiji pozivajo, naj mu ne podaljša najemne pogodbe. Na ministrstvu pravijo, da jih bodo upoštevali, ko bodo spomladi objavili nov razpis.

Najemnik Manuel Kogoj pravi, da je strelišče dovolj oddaljeno od hiš in da ga vzdržuje po najboljših močeh, a da mu domačini mečejo polena pod noge.  Foto: Alenka Ožbot
Najemnik Manuel Kogoj pravi, da je strelišče dovolj oddaljeno od hiš in da ga vzdržuje po najboljših močeh, a da mu domačini mečejo polena pod noge.  Foto: Alenka Ožbot

KOSTANJEVICA NA KRASU > “Domačine moti, da ni urejeno, da je kot cigansko naselje,” o nekdanjem centru teritorialne obrambe oziroma stavbah, zgrajenih leta 1980, ki so raztresene na dobrih 25.000 kvadratnih metrih zemljišča na robu vasi, pravi predsednik krajevne skupnosti Kostanjevica na Krasu Damijan Perdec. V vasi se pritožujejo tudi nad hrupom, ki naj bi prihajal s strelišča.

Objekti so v lasti ministrstva za obrambo, od leta 2010 pa ima zemljišče v najemu Manuel Kogoj iz Vrtojbe. Brez velikih težav je od ministrstva na javnem razpisu dobil zemljišče s propadajočimi objekti (nekdanje učilnice, pisarne, skladišče, igrišče ... ) v najem za pet let. Za treninge in tekmovanja ga uporablja strelsko društvo Zdenko Žnidarčič iz Šempetra, ki šteje več kot sto članov.

Ministrstvo bo upoštevalo mnenja domačinov

Najemna pogodba poteče maja letos in skupina domačinov želi preprečiti, da bi se tam tudi v prihodnje streljalo. Na ministrstva za obrambo, notranje zadeve ter okolje in prostor, pa tudi na občino in krajevno skupnost so naslovili peticijo s 186 podpisi. Ministrstvo za obrambo so pozvali, naj ne podaljša pogodbe sedanjemu najemniku.

Ministrstvo jim je odgovorilo, da namerava objekte v Kostanjevici na Krasu prodati, ko bodo urejena vsa odprta vprašanja v zvezi z zemljišči. Medtem naj bi območje ponovno oddalo v najem. Pred iztekom sedanje najemne pogodbe, predvidoma marca, naj bi objavilo nov javni razpis. “Pri pripravi pogodbe za najem bomo upoštevali peticijo krajanov,” so sporočili z ministrstva. “Srčno upam, da nam bodo ugodili,” pravi eden od podpisnikov peticije.

Vaščani bi v prihodnje tam radi videli mladinski center, center za starejše občane oziroma hostel, kamp ali kaj podobnega.

Najemnik razmišlja, če bi še vztrajal

Manuel Kogoj se sprašuje, zakaj so že vsa leta, odkar ima zemljišče v najemu, domačini naperjeni proti njemu. Kot poudarja, se vrsto let nihče ni zmenil za propadajoče objekte, odkar je on tam, pa je območje postalo zanimivo za najrazličnejša društva in dejavnosti. “Strinjam se, da je streljanje lahko moteče, vendar je strelišče 600 metrov od prve hiše, torej o hrupu ne moremo govoriti,” poudarja. Glede neurejenosti pa pove, da je bila ob njegovem prihodu situacija precej slabša. Objekti so bili brez oken, okolica je bila zaraščena, nabral se je tudi kup odpadnega gradbenega materiala, ki so ga ljudje vozili na to zapuščeno območje, razlaga. Obenem poudarja, da ga skuša vzdrževati po najboljših močeh.

Kogoj še razmišlja, ali bi se sploh prijavil na nov razpis ministrstva. Zaradi negodovanja in nagajanja ljudi ga mineva volja, pravi. Čeprav se ni še nihče oglasil s kakšno pritožbo, mu ves čas pošiljajo inšpekcije, poudarja. “Želel bi si to razvijati naprej, a ker se me skuša pregnati na vsak način, se sprašujem, če ima smisel,” razmišlja. Če se bo umaknil, bo območje zagotovo pustil v boljšem stanju, kot je bilo ob njegovem prihodu, zatrjuje. Ob tem še omeni, da je leta 2012 tam društvo organiziralo evropsko prvenstvo v športnem streljanju po verziji IDPA, ki se ga je udeležilo 145 tekmovalcev iz 13 držav in skupaj s spremljevalci so zasedli vse nočitvene zmogljivosti v občini.

Humar: ni denarja za nakup zemljišč

O nekdanjem centru teritorialne obrambe sta se v Kostanjevici pred dnevi z županom občine Miren-Kostanjevica Mauricjem Humarjem pogovarjala državni sekretar na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak in poslanec Matjaž Nemec, sestanka sta se udeležila tudi predstavnika domače krajevne skupnosti in civilne iniciative, ki je pripravila peticijo. “Sekretar se je seznanil s stanjem. Kot je povedal, namerava ministrstvo zemljišče dolgoročno prodati, sedaj potekajo pravno formalni postopki,“ pravi župan.

Kot razlaga, občina zemljišča, ki je v občinskem prostorskem načrtu namenjeno turizmu, ne namerava kupiti, saj trenutno izvaja več velikih projektov. “Ustvarimo pa lahko pogoje, da se na tem območju razvijajo dejavnosti, ki bodo sprejemljive za krajane in bodo dvignile kakovost ponudbe v kraju in občini,” poudarja Humar, ki namerava prisluhniti pobudam domačinov in v sodelovanju z njimi načrtovati prihodnost omenjenega območja.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano