Ne samo denar, izginili so tudi dokumenti

SGP Gorica, ki je bilo nekdaj med najuspešnejšimi primorskimi podjetji in je z mestno občino sklenilo večmilijonsko poravnavo za desetine zemljišč v mestu, ima na računu 359 evrov. Tako je v otvoritvenem poročilu napisal stečajni upravitelj in hkrati napisal še eno poglavje v zgodbi, ki se že dolgo bere kot kriminalka: izginil je računalniški strežnik, na katerem so bili podatki o poslovanju podjetja.

Kaj je ostalo od SGP? Nekaj zapuščenih poslovnih prostorov, v katerih ni niti računalnikov, drobiž na računu in mrtva sled za milijoni, ki so izginili v ameriškem Delawareu.  Foto: Boštjan Bensa
Kaj je ostalo od SGP? Nekaj zapuščenih poslovnih prostorov, v katerih ni niti računalnikov, drobiž na računu in mrtva sled za milijoni, ki so izginili v ameriškem Delawareu.  Foto: Boštjan Bensa

NOVA GORICA > Saga o propadanju SGP Gorica je precej dobro znana. Zadnji žebelj v krsto novogoriškega gradbenika so zabili lastniki, ki so ustanavljali projektne družbe, med njimi in matičnim podjetjem vzpostavljali mrežo nenavadnih poslovnih razmerij, tudi posojilnih in poroštvenih, ter nazadnje tako zapletli niti, da so SGP Gorica ostali le dolgovi.

Denar v davčni oazi

Podjetje ni videlo niti centa od milijonske poravnave, ki so jo lastniki sklenili z Mestno občino nova Gorica (MONG), v kateri so bili davkoplačevalci prisiljeni odkupiti pločnike, ulice in parkirišča, ki so bili zaradi uradniške nemarnosti desetletja v zemljiški knjigi vpisani kot last SGP Gorica. Večina denarja je nazadnje pristala na računih podjetja, ki ima sedež v Delawareu (ZDA), znanem pribežališču podjetnikov, ki si želijo diskretnega poslovanja in prijazne davčne politike. Lastniku instant podjetja, ki ga za nekaj sto dolarjev v manj kot dnevu ustanovijo posebne agencije, ni treba razkriti identitete v javno dostopnem registru. Kdo so ljudje, ki so dobili občinski denar, torej, vsaj uradno, ostaja neznano.

Po tem, ko je že pred leti ljubljansko sodišče zavrnilo predlog za stečaj, je bil SGP dolgo v redni likvidaciji, ki jo je sprva vodil prejšnji predsednik nadzornega sveta podjetja in človek, povezan z zadnjimi lastniki, Janez Artič. Oktobra lani so stečaj za podjetje vendarle uvedli, Artič pa je razglasil osebni stečaj, kar je še posebej ironično zato, ker je Artič - stečajni upravitelj.

Presihajoče nepremičnine

Otvoritveno sporočilo sedanjega stečajnega upravitelja SGP Zlatka Vilija Hohnjeca ni in niti ne more biti prav vsebinsko. Stečaj SGP je poln zapletenih ugank.

Prva je, kakšna je sploh stečajna masa. Premoženje podjetja, ki je uradno večinoma v nepremičninah, je za zdaj težko oceniti. Zemljiškoknjižni prepisi po poravnavi z MONG namreč še potekajo. Pri mnogih parcelah to zahteva reševanje niza vpisanih izvršb in služnosti. V letu 2013 naj bi po mnenju sodnega cenilca vrednost nepremičnin znašala nekaj več kot poldrugi milijon evrov, pri čemer v oceni niso upoštevane parcele, ki so bile predmet poravnave z MONG. Upravitelj bo kljub temu naročil novo cenitev, a ne, dokler se ne razjasnijo vse še odprte zadeve.

Drugo vprašanje je, kolikšne so terjatve upnikov. “V postopku je rok za prijavo terjatev potekel dne 13. januarja letos. Zaradi velikega števila in kompleksnosti pravočasno prijavljenih terjatev upnikov je bilo sodišču predlagano podaljšanje roka za preizkus terjatev. Rok je bil podaljšan do 13. marca,” poroča Hohnjec.

Strežnika ni bilo doma

Tretje vprašanje je, kako je podjetje v zadnjih letih sploh poslovalo. “Arhiv stečajnega dolžnika je bil delno prevzet s strani upravitelja, delno pa se še vedno nahaja na naslovu Bazoviška ulica 1, Nova Gorica. Na omenjeni lokaciji bi naj bili shranjeni tudi server ter več starejše računalniške opreme. Po pregledu prostorov, kjer naj bi se po pojasnilih zadnjih zakonitih zastopnikov stečajnega dolžnika omenjena oprema nahajala, nismo našli serverja, na katerem so bile shranjene računovodske baze stečajnega dolžnika za čas trajanja likvidacijskega postopka, niti računovodske baze pred začetkom likvidacijskega postopka,” ugotavlja upravitelj.

Na okrožnem sodišču v Ljubljani, kjer vodijo stečajni postopek, so povedali le, da so bili z nenavadno okoliščino izginotja strežnika seznanjeni.

Kam so izginili, bo očitno moral ugotoviti kdo drug.

VESNA HUMAR


Najbolj brano