Ne le poštarja, hočejo pošto!

Od danes je v Prvačini le še pogodbena pošta, podobno se že dalj časa dogaja drugod na podeželju in ta oblika zagotavljanja poštnih storitev se počasi širi v vse večja naselja. V letu 2016 so na severnem Primorskem na spisku Spodnja Idrija, Deskle, Podnanos, Črni Vrh in Volčja Draga. Na Grahovem ob Bači pa pošte verjetno ne bo več in bo ostal le še poštar. Nič ni zapečateno, razlagajo v Pošti Slovenije.

Pošta Slovenije vse več poslovalnic seli v pogodbene pošte. 
to se bo zgodilo tudi z enoto v Desklah. Ponekod, kjer se je to 
že zgodilo, se ne pritožujejo, v Podbrdu pa opozarjajo, da so 
storitve slabše.  Foto: Leo Caharija
Pošta Slovenije vse več poslovalnic seli v pogodbene pošte. to se bo zgodilo tudi z enoto v Desklah. Ponekod, kjer se je to že zgodilo, se ne pritožujejo, v Podbrdu pa opozarjajo, da so storitve slabše.  Foto: Leo Caharija

SEVERNA PRIMORSKA > > V Prvačini so razočarani, ker od danes pri njih deluje le še pogodbena pošta. Jezni pa so na Grahovem ob Bači, kjer se jim obeta še nižja raven storitev, tako imenovana pismonoška pošta.

Na Grahovem ob Bači samo poštarja

Za to se je Pošta Slovenije odločila, ker pred poldrugim letom Pošta Slovenije ni uspela s predlogom za ukinitev te enote. Predlaga spremembo v ti. pismonoško pošto, kar pomeni, da poštar z avtomobilom kroži po terenu in prihaja tudi na klic. “Pomembna možnost oziroma prednost je, da lahko naslovnik ob neuspešni vročitvi priporočene pošte naroči brezplačno drugo dostavo,” pojasnjujejo na Pošti Slovenija.

Tolminski svetniki so zaradi negativnega mnenja treh KS, ki spadajo pod pošto Grahovo ob Bači, soglasno nasprotovali spremembi. A veliko upanja za ohranjanje pošte, ki deluje trikrat na teden po dve uri in eno uro v soboto, ni. “Boli nas, da na podeželju ukinjajo eno od osnovnih dejavnosti, ki jo mora država zagotavljati, tudi če se ekonomsko ne izide. Nimamo zagotovila, da po zaprtju naše pošte ne bodo šli naprej in ukinili še poštno številko, kar bi občane obremenilo z dodatnimi stroški,” je kritična predsednica KS Grahovo ob Bači Irena Štenkler.Pridružujejo se ji krajani v KS Hudajužna Obloke in KS Rut Grant. “Država varčuje pri malih zadevah. V našem primeru očitno ni denarja za pol plače poštarja in 50 evrov najemnine. Velike državne firme pa plačujejo milijone evrov za svetovanja,” je kritična.

Izkušnje niso dobre

Izkušnje s preoblikovanjem pošt niso dobre, storitve so okrnjene, je bilo slišati. Predsednik KS Podbrdo in svetnik Tomaž Štenkler je kritičen do preoblikovanja podbrške pošte v pogodbeno v domu upokojencev: “Rekli so, da se nič ne bo spremenilo, a se je. Ni možno pošiljati telegrama, oddajati nenaslovljene pošte, dvigovanje in polaganje denarja je omejeno ... Če priporočene pošte ne pričakaš doma, je treba ponjo v Tolmin. Z veliko energije in časa smo dosegli, da je Pošta Slovenije obljubila, da bo pomanjkljivosti v prihodnjem letu odpravila. Bomo videli, ali bo držala besedo.” V pogodbeno so preoblikovali tudi pošto na Slapu ob Idrijci, ki deluje v trgovini in na katero je vezana vsa Šentviška planota, kakor še druge na severnem Primorskem, nazadnje v Prvačini.

Na spisku novih pet

Prihodnje leto se lahko enako zgodi še v petih naseljih. “Do tega trenutka smo opravili pogovore za preoblikovanje za pošte Podnanos, Črni Vrh, Volčja Draga, Deskle in Spodnja Idrija,” so povedali v Pošti Slovenije. Če bodo vse postale pogodbene, bodo tam storitve opravljale trgovine ali turistični uradi, lekarne, trafike, pekarne ... Pošta bi s tem ohranila mrežo na terenu ob nižjih stroških poslovanja, pri čemer bi svoje zaposlene v teh poslovalnicah premestila, pogodbeni partnerji pa naj bi tudi znižali stroške, ker dodatno dejavnost opravljajo v svojih prostorih s svojim osebjem.

Pred vsakršno tako spremembo se v Pošti Slovenije pogovorijo z županom posamezne občine. “In zgolj to smo doslej naredili za naštete pošte,” vodja projekta Bojan Radinja pojasnjuje, da nič še ni zapečateno.

V pogodbene je predrugačenih od 40 do 50 pošt na leto. Do leta 2017 naj bi jih bilo v vsej Sloveniji 180, danes jih je že 108.

Pomembna vsebina

Župan Kanala Andrej Maffi potrjuje, da je bil obveščen o načrtih za pošto v Desklah. “Absolutno sem proti zapiranju, ker je poslovalnica dobra obiskana.” Če pa bo, kot so mu zatrdili, zagotavlja najmanj enako raven storitev in se obratovalni čas celo podaljša, temu ne nasprotuje. Nenazadnje v Ročinju nimajo pripomb, da je “pogodbeni poštar” prodajalna Mlinotesta.

Tudi predsednik KS Anhovo-Deskle Bojan Stanič, ki o zadevi ni bil posebej obveščen, poudarja, da je pomembna vsebina: “Vseeno je, ali gremo po pisma na pošto ali v trgovino, pomembno je, da so storitve enake.” Prostore v Desklah bo Pošta Slovenije oddala pogodbeniku ali jih prodala, uprava občine pa je naredila korak pred drugimi, se je izrazil Maffi, in preko interneta išče interesente za prevzem tega posla.

Na pogodbeni pošti lahko stranka opravi večino storitev kot na običajni, zagotavljajo v Pošti Slovenije. To vključuje oddajo pisem ali paketov (po državi ali v tujino), prevzem pošiljk, plačilo položnic ali poštnih nakaznic, transakcije z osebnim računom in s hranilnimi vlogami PBS (vplačilo, dvig denarja, informacije ... ) in podobno. Kot razlagajo, se pri manjših trgovinah ljudje najavijo, ko želijo dvigniti več gotovine, da jo trgovec zagotovi. Podjetja s transakcijskim računom pri PBS, pa lahko na pogodbeni pošti opravijo negotovinsko plačilo, polog in dvig gotovine v omejenih zneskih in preverijo stanje na računu.

Pogodbeno kmalu tudi na Vipavskem

V prvi polovici prihodnje ga leta bo pogodbena pošta zaživela v Črničah, pogodbenik bo Mlinotest. V Podnanosu, kjer izvajalca še nimajo in so bili krajani in župan Ivan Princes sprva skeptični, pa se jim po zadnjem sestanku s predstavniki Pošte Slovenije načrt ne zdi več vprašljiv. Podpredsednik sveta KS Podnanos Darko Rosa meni podobno kot Stanič: “Pomembno je, da pošte ne bodo zaprli, ampak bo še naprej stalno in redno delovala. Najmanj štiri ure na dan ali še dlje, če se bo izvajalec tako odločil. Glede na povedano, krajani praktično ne bodo občutili sprememb. Kvečjemu bodo imeli na voljo še kako dodatno storitev.”

NEVA BLAZETIČ,

AMBROŽ SARDOČ,

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano