Ne gre za dvorišče, gre za načela

Približno tri minute je včeraj trajala točka, pri kateri naj bi vipavski svetniki nadaljevali razpravo o pogodbi za Lanthierijev dvorec z Univerzo v Novi Gorici. Razprave ni bilo, saj je župan točko prekinil. “Nimamo kaj razpravljati o nečem, kar je za nasprotno stran popolnoma nesprejemljivo.” Novinarjem pa je dodal: “Ni več razprav, ni več sklepov. Odločitev je na moji strani.” Sprejel naj bi jo, ko bo Občina Vipava pridobila uporabno dovoljenje tudi za gospodarski del poslopja, predvidoma že pred 15. septembrom. Univerza mora po njegovem ostati v Vipavi.

Danilo Zavrtanik: “Nobenega smisla ne bi imelo, 
da bi se selili v dvorec in bili nato zaradi sodne 
odločitve prisiljeni spet oditi.” Foto: STA
Danilo Zavrtanik: “Nobenega smisla ne bi imelo, da bi se selili v dvorec in bili nato zaradi sodne odločitve prisiljeni spet oditi.” Foto: STA

ROŽNA DOLINA, VIPAVA > Ne zgodi se pogosto, da vipavski župan Ivan Princes zamuja na sejo občinskega sveta, a včeraj je pred svetnike sedel z nekajminutno zamudo. In že po nekaj uvodnih besedah obelodanil, da prekinja točko, v kateri na bi se izrekli o podrobnostih aneksa k pogodbi, s katero bi Univerzi v Novi Gorici v zakup poleg rezidenčnega dela oddali še pravkar obnovljeni del gospodarskega poslopja. Sem sodi tudi grajsko dvorišče, jedro vseh aktualnih nesoglasij in dilem.

Razprave ni bilo in, kot je novinarjem povedal župan, je tudi ne bo več. “Ni več razprav. Ni več sklepov. Odločitev je na moji strani. Sprejel jo bom kot župan, ko bo izdano uporabno dovoljenje.” Na vprašanje, zakaj se je tako odločil, je povedal: “Enostavno je bilo preveč nesoglasij. Mi smo en mesec usklajevali in nismo nič uskladili. Aneks je zdaj v popolnem nesoglasju z univerzo, kar pomeni, da bi morali ponovno začeti vse na novo. Šolsko leto pa začne čez par tednov in mi moramo pridobiti uporabno dovoljenje. Z uporabnim dovoljenjem bo sprejet tudi moj sklep. Na vsak način mora univerza ostati v Vipavi, to je prvi korak. Drugi korak - sklepi sveta ne smejo biti škodljivi za Občino Vipava,” je dodal župan in napovedal, da se posledic ne boji. “Vse to pravno vzdrži, kvečjemu lahko plačam mandatno kazen, kar je v modi že za en pralni stroj, in to bo to. Političnih posledic ni. Kaj me briga moja kariera. Gospodarske posledice bi bile, če ne bi videli vizije razvoja občine. In ti sklepi, ki se zdaj vlečejo in mešetarijo, to je zagotovo škodljivo za razvoj občine. Zato sem tudi naredil tako.”

Pri tem je znova spomnil na že sprejete sklepe prejšnjih sklicev občinskega sveta in poudaril: “Kar smo vložili v ta dvor v dvajsetih letih, ne more skupina svetnikov kar preprečiti. Če ne drugega, moramo spoštovati sprejete sklepe prejšnjih svetov in se ne moremo zdaj slepomišiti in biti samovšečni.”

....“Vipavski svetniki se ne zavedajo, kako hude so lahko posledice dejanj. So kot muha v trgovini s porcelanom. Ampak muha z repom dinozavra,” je bil dopoldne pred sejo vipavskega sveta slikovit rektor novogoriške univerze Danilo Zavrtanik, ki je odsotnost na njej sicer opravičil.

Ne za dvorišče, gre za načela

Podobno je o trenutnem kratkem stiku med Vipavci in Univerzo v Novi Gorici na dopoldanski novinarski konferenci razmišljal rektor univerzeDanilo Zavrtanik: “Slišali boste, kako grdo da se univerza obnaša. A treba je, kljub temu, da se pri nas zgodovina na novo začne vsaka štiri leta, pogledati dvanajst let nazaj, ko smo sklepali prvo pogodbo. Glede na naše dotedanje izkušnje je bilo za nas ključno dvoje: da bomo edini najemniki stavbe in bo ta najem dolgoročen. Po dvanajstih letih se hočejo nekateri ljudje pogajati o teh dveh pogojih, a sta nedotakljiva. Ta pogoja sta stebra, na katerih smo tudi pridobili evropska sredstva.” Odstopanje od veljavne pogodbe bi po njegovem mnenju legitimiralo vsakršno enostransko poseganje v prvotni dogovor: “In kdo mi potem zagotavlja, da nas v naslednjem mandatu občina ne bo preprosto izselila?”

Zato, torej iz načelnih razlogov, tudi niso pristali na zadnji kompromisni predlog občine Vipava, da univerza dvorišče dobi v najem za “preizkusnih” pet let.

“Preveč,” Zavrtanik odgovarja na vprašanje, na koliko lokacijah trenutno dela univerza. Ker bo selitev Fakultete za okolje in laboratorijev v Vipavo najverjetneje nekoliko zamujala, bodo imeli nekaj prostorskih težav, a začetka dela v novem akademskem letu to ne bo ogrozilo, zagotavlja rektor. “Napol v šali: če ne bomo v dvorcu, bomo pa pod šotorom. Zares pa: če smo tako dolgo zdržali v prostorski stiski, bomo še malo.”

S selitvijo ne želijo hiteti

Ob tem je rektor opozoril še, da je imela univerza ključno vlogo pri pridobivanju denarja EU za obnovo dvorca: “Prvič zaradi vsebine, ki je bila pomemben del celotnega projekta, pa tudi sicer si lahko mislite, da ima univerza več stikov, večji vpliv in večjo prepričljivost kot občina.”

Župan je z odločitvijo, da sam prevzame odgovornost, nekoliko podaljšal čas do dokončne odločitve. A rektor dodaja: “Skrbi nas, ali bo takšen podpis aneksa zdržal pravno presojo. Zato bomo nekoliko počakali, da vidimo, kako se bodo stvari razpletale. Nobenega smisla ne bi imelo, da bi se selili v dvorec in bili nato zaradi sodne odločitve prisiljeni spet oditi.”

ALENKA TRATNIK, VESNA HUMAR


Najbolj brano