Ne glejte brez zaščite!

Jutri dopoldne bodo oči mnogih uprte v nebo. Razlog? Delni Sončev mrk. S teleskopi ga bodo množično opazovali na Bevkovem trgu v Novi Gorici, fotografirali ga bodo in predstavili tudi fizikalne poskuse v zvezi s tem pojavom.

 Foto: Marko Korošec
Foto: Marko Korošec

NOVA GORICA > Na Bevkovem trgu bosta javno opazovanje tega redkega pojava med 9. in 12. uro organizirali tehniška gimnazija Šolskega centra Nova Gorica in Astronomsko društvo Teleskop. “Mrk bomo opazovali z optičnimi teleskopi z uporabo zaščitnih filtrov ter s solarnim vodikovim teleskopom H-alfa. Med delnim mrkom bomo na voljo za pojasnitev astronomskega pojava in astronomske opreme skupaj z dijaki tehniške gimnazije. Mrk bomo fotografirali, prikazali bomo tudi demonstracijske poskuse in izvedli fizikalne poskuse, povezane s Sončevim mrkom,” pojasnjuje Sonja Jejčič iz ŠC Nova Gorica. Če bo vreme slabo, opazovanje odpade, dodaja, bodo pa kasneje organizirali opazovanje Sonca v povečani magnetni aktivnosti (Sončeve pege, protuberance).

“Sončev mrk nastane, ko so na isti premici poravnani Sonce, Luna in Zemlja oziroma ko pride Luna v mlaju med Sonce in opazovalca na Zemlji. V Novi Gorici se bo začel ob 9:30, sredina mrka bo ob 10: 39, takrat bo Luna zakrila 61 odstotkov Sončeve površine. Mrk se bo končal ob 11:51,” pojasnjuje Jejčičeva. Naslednji delni mrk bo pri nas viden 10. junija 2021, popolni mrk pa leta 2081, še dodaja. Jutri dopoldne bodo opazovanje delnega mrka s pomočjo zaščitne folije organizirali še v Gimnaziji Jurija Vege v Idriji (med 10. in 11.30) in v OŠ Draga Bajca v Vipavi.

In še opozorilo: nikoli se ne sme gledati neposredno v sonce s prostim očesom! To je mogoče varno storiti le z metodo projekcije s teleskopom ali binokularjem, skozi posebej za to testirane filtre (mylar folija, stekleni filter), ali skozi varilske filtre z oznako 14 ali več. Nikakor pa ne smemo uporabljati filtrov, ki niso testirani, zadimljenega stekla ali sončnih očal, ker prepuščajo infrardečo in ultravijolično svetlobo, ki poškoduje oči. Poškodbo je zaznati šele čez nekaj ur, ko je že prepozno, opozarjajo strokovnjaki.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano