Ne bodo več krpali

Športna, mladinska, kulturna, socialna in humanitarna društva, klubi in zavodi bodo le dobili denar, ki jim ga je mestna občina dodelila na razpisih. Kar nekaj mesecev so se morali znajti brez njega, ker v blagajni občine ni bilo dovolj denarja.

Najbolj nestrpno so na denar občine z razpisov čakali v 
športnih  klubih  in društvih, kjer delajo profesionalni trenerji.  Foto: Leo Caharija
Najbolj nestrpno so na denar občine z razpisov čakali v športnih klubih in društvih, kjer delajo profesionalni trenerji.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Društva, klubi in zavodi, ki za svoje delovanje potrebujejo denar občine, si končno lahko oddahnejo. Po daljšem čakanju jim bo ta namreč le nakazala denar, ki jim ga je namenila na razpisih - za družbene dejavnosti 636.000, za ljubiteljsko kulturo pa dodatnih 80.000 evrov. V stiski so se znašli predvsem zato, ker v občinski blagajni ni bilo dovolj denarja.

Razpisi so bili sicer zaključeni že pred časom, vedelo se je, kdo naj bi koliko dobil, le pogodb na občini niso podpisali. V marsikaterem društvu ali klubu so se zato morali znajti, kot so vedeli in znali. Kot nam je, na primer, potrdil Miha Mačus, predsednik Odbojkarskega kluba Gorica (odbojkarice) in član izvršnega odbora Športnega društva GO šport (odbojkarji), so morali, da lahko sploh delujejo, najeti kredit. Nasploh je čakanje na denar zelo udarilo športne klube in društva s profesionalnimi trenerji. Prav to področje je občina že “pokrila”, in sicer je za trenerje nakazala skupno 84.000 evrov.

Ostale organizacije bodo denar prejele v kratkem, saj je občina v minulih dneh objavila rezultate vseh razpisov. Obnove kulturne dediščine bo sofinancirala z 10.900 evri, za kulturne programe in projekte bo prispevala 40.000 evrov, za otroške in mladinske programe 47.000 evrov, za tehnično kulturo skupno 50.000 evrov, za športne prireditve pa 27.481 evrov.

“Nakazila odobrenih sredstev bodo izvedena v skladu z odloki, ki urejajo posamezen javni razpis, ter sklenjenimi pogodbami, to je v roku do 30 dni po sklenitvi pogodbe,” je potrdila načelnica oddelka za družbene dejavnosti Marinka Saksida. Kot je dodala, so določene izjeme pri nakazovanju denarja za sofinanciranje večjih športnih prireditev, kulturnih projektov na področju nepremične kulturne dediščine in podobno. “V teh primerih sledi nakazilo po izvedbi aktivnosti,” je pojasnila.

Občina je sicer letošnji znesek za sofinanciranje družbenih dejavnosti znižala za okrog 20 odstotkov. Kar ni ravno razlog za optimizem, a so si v društvih, klubih in zavodih oddahnili, da bodo dobili denar vsaj sredi poletja in ne kasneje. MITJA MARUSSIG


Najbolj brano