Nazaj v lokvarski raj

Lokve so bile v tem vročem poletju za marsikoga prijetno pribežališče pred pregrevanjem v dolini. Tudi nedeljske prireditve Nazaj v lokvarski raj se je udeležilo kar nekaj ljudi, ki iz urbanega okolja radi pobegnejo v naravo.

Udeleženci dopoldanskega pohoda Za zidom so za krožno 
pot okrog Lokvi potrebovali tri ure in pol sproščene hoje. Foto: Turistična Zveza Nova Gorica
Udeleženci dopoldanskega pohoda Za zidom so za krožno pot okrog Lokvi potrebovali tri ure in pol sproščene hoje. Foto: Turistična Zveza Nova Gorica

LOKVE > “Glavni namen prireditve Nazaj v lokvarski raj, ki jo pripravljamo v sodelovanju s Turistično zvezo Nova Gorica, je sproščeno preživeti en dan v naravi, na svežem zraku,” je povedala Martina Gorjan Sulič iz Gostilne s prenočišči Winkler. Nedeljska prireditev je bila že četrta. Vsako leto jo pripravijo teden dni po Marijinem vnebovzetju. Lani je zaradi slabega vremena odpadla.

Dogajanje se je začelo že zjutraj, ko se je blizu trideset pohodnikov podalo na krožno pot Za zidom, ki vodi okrog vasi. Po treh urah in pol hoje so se udeleženci - najstarejšega in najmlajšega udeleženca, pa tudi naključnega pohodnika so organizatorji nagradili - ustavili Pri Winklerju, kjer se je nadaljevalo druženje ob glasbi in tradicionalni kulinariki. Zbranim so bili med drugim na voljo njoki s koprivo, pa taki z lokvarsko omako, ki vsebuje mešano divjačino in zajca, ješprenka, jedi na žaru ...

V okviru prireditve je zaživela tudi tržnica domačih izdelkov lokalnih pridelovalcev, na kateri so prevladovali ponudniki medu in najrazličnejših marmelad, sira, naravne kozmetike in izdelkov iz keramike. Zainteresirani so se lahko udeležili delavnice posebne “obvara” tehnike obdelave keramike, za zaključek pa so obiskali še energijske točke v bližini gostišča, kjer so lahko poskusili tudi čaje in osvežilne ekološke napitke.

NACE NOVAK


Najbolj brano