Nazaj k starim modrostim

Razvojna agencija Rod je z Občino Ajdovščina, Inštitutom za vode, Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani in podjetjema Hidrotehnik ter BO-MO začela petletni projekt Prilagajanje na vplive podnebnih sprememb v Vipavski dolini. Ugotovitve in prakse bodo prenesli tudi v druga okolja.

Prvi delovni sestanek partnerjev v projektu.    Foto: Alenka Tratnik
Prvi delovni sestanek partnerjev v projektu.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Vipavska dolina bo neke vrste poskusni laboratorij, kjer bodo partnerji v projektu v prihodnjih štirih letih pripravili nabor strateških ukrepov za prilagajanje na napovedane spremembe in iskali rešitve za podporo kmetijstvu v povezavi z ostalimi sektorji. Da bi bili čim bolj učinkoviti, so se v 869.000 evrov vreden projekt iz programa LIFE, ki ga sofinancirata Evropska komisija in ministrstvo za okolje in prostor, vključile različne podporne službe, delo pa koordinira Razvojna agencija Rod.

Na Občini Ajdovščina se nadejajo konkretnih rezultatov. “Vemo, da je Vipavska dolina primerna za kmetijstvo, a brez resnega načrtovanja namakanja in reševanja burje bo to vedno bolj oteženo. Ne pričakujemo novih, ampak se vračamo k rešitvam, ki so že bile načrtovane, a so bile slabo ali pa sploh niso bile izvedene. V prvi vrsti gre za protivetrne zaščitne pasove in za nedokončane zgodbe namakanja v dolini,” je po prvem sestanku v imenu občine povedal vodja oddelka za gospodarstvo in razvoj v občinski upravi Janez Furlan.

V projektu se ne bodo lotili načrtovanja novih namakalnih sistemov. “Eden od ciljev projekta je izdelati sistem podpore uporabnikom namakalnih sistemov, da bo namakanje bolj učinkovito, ob pravem času, izgube vode pa manjše,” je prihodnje delo predstavil Matjaž Tratnik iz družbe Hidrotehnik.

Eden od ciljev projekta je tudi zasaditev rastlinskih protivetrnih pasov. “Ti pasovi so bili že načrtovani in ponekod tudi zasajeni, a so v večini izkrčeni, ker jih uporabniki niso sprejeli. Zdaj želimo sistem izboljšati, predvsem pa želimo kmete in druge ozaveščati o pomenu protivetrnih pasov,“ je povedal Tratnik. Uredili bodo poskusno polje z različnimi zasaditvami. “Inštitucije in uporabniki prostora bodo na njem v praksi videli, kako deluje in to bo osnova za prenos sistema na širša območja,” je še dodal Tratnik.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano