Nastaja nov lokalni program

Pred nocojšnjo osrednjo slovesnostjo ob slovenskem kulturnem prazniku so v Mestni občini Nova Gorica pripravili celovit pregled dejavnosti in projektov, preko katerih občinska uprava podpira ljubiteljsko in poklicno umetniško ustvarjanje.

Novogoriška občina več kot polovico  kulturnega proračuna namenja knjižnici.  Foto: Leo Caharija
Novogoriška občina več kot polovico kulturnega proračuna namenja knjižnici.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Iztekajo se dnevi do zaključka razpisa za podelitev sredstev za kulturne projekte. Nova Gorica po dolgem času povečuje proračun s 50.000 na 60.000 evrov. Potencialni prejemniki so z dvigom vsote zadovoljni, precej dilem pa je bilo okrog spreminjanja odloka.

Toliko, da je razpis izšel po starem, o novih pravilih pa bodo še razmislili. Čeprav je težko pričakovati, da bodo napisali takšna, s katerimi bodo vsi zadovoljni. “Tedensko smo v stiku z nevladnimi organizacijami. Razumemo in poznamo njihove težave, a omejuje nas zakonodaja s pravili, ki jih ne moremo zaobiti,” poudarja zadolžena za stike z javnostjo Mirka Križnič.

Vodja oddelka za družbene dejavnosti Marinka Saksida in višja svetovalka Majda Petejan priznavata, da denarja za uresničitev vseh želja in pričakovanj, pa ne glede na to, kako kakovostna in premišljena so merila, ne bo nikoli dovolj. “Vedno slišimo, da bi bilo denarja lahko več. Morda res. Ampak trudimo se, da bi ga čim bolj smiselno porazdelili,” zaokroža podžupanja Ana Zavrtanik Ugrin, ki meni, da je utrip v mestu in okolici pester in raznolik. V upravi se sami, brez zunanjega izvajalca, pravkar lotevajo novega lokalnega programa za področje kulture, ki naj bi določil smernice in cilje v prihodnjih štirih letih.

Na mestni občini sicer poudarjajo, da je razpis za projekte le manjši del novogoriškega kulturnega proračuna. Ta letos znaša dobra 2,2 milijona evrov, kar je približno šest odstotkov celotne občinske malhe. Velik del je namenjen zavodom, katerih soustanoviteljica je občina: Kulturnemu domu, Goriškemu muzeju, Slovenskemu narodnemu gledališču in predvsem Goriški knjižnici Franceta Bevka, ki za delovanje in nakup knjig vsako leto potrebuje več kot milijon. Knjižnica je eno od družabnih in kulturnih stičišč mesta, tja radi pridejo tudi študenti in morda bo zaradi tega prav kmalu dobila študijsko čitalnico, odprto do poznih večernih ur. Občina neposredno pomaga še nekaterim drugim zavodom in ustanovam, financira ljubiteljsko kulturo in vlaga v obnovo materialne dediščine.

Posebno poglavje pa so tematska leta; lansko je bilo lutkovno, predlansko posvečeno arhitektu Maxu Fabianiju, letošnje pa je 70-letnici mesta. Prvič ima sklop prireditev, ki ga bodo predstavili kmalu, tudi proračun: znaša 70.000 evrov.

VESNA HUMAR


Najbolj brano