Nastaja gorniški center Nata

Smučarski center Cerkno je v soboto osončen pozdravil udeležence spominskih Partizanskih smučin. Podobne razmere so bile v Cerknem januarja leta 1945, ko se borci različnih enot pomerili na edinstveni športni olimpijadi v okupirani Evropi. Njen pomen so skupaj z ministrom za obrambo Jankom Vebrom osvetlili na popoldanski slovesnosti.

Minister Janko Veber je v nagovoru govoril o poti od temeljnih partizanskih smučin do Natovega gorniškega centra v Sloveniji. Foto: Saša Dragoš
Minister Janko Veber je v nagovoru govoril o poti od temeljnih partizanskih smučin do Natovega gorniškega centra v Sloveniji. Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Veleslalomisti - skupaj 299 članov borčevskih društev, veteranov vojne za Slovenijo, policijskega združenja Sever, Slovenske vojske in vojaških gornikov - je na odlično organizirani tekmi počastilo 70. obletnico edinih partizanskih smučarskih tekem v okupirani Evropi.

Predsednik organizacijskega odbora spominske prireditve, polkovnik Miha Butara, je na slovesnosti toplo pozdravil edinega na prireditvi prisotnega udeleženca partizanske olimpijade, generala Lada Kocijana. Z izjemo še dveh živečih se je ostalih 41 partizanskih veleslalomistov, patruljnih tekačev in skakalcev že poslovilo. Spomin na njihovo srčnost in moč, so zagotovili nasledniki, bo ohranjen. Butara se je mnogim, ki so ga v soboto oživili 38. zapovrstjo, zahvalil s priznanji.

Slavnostni govornik, minister za obrambo Janko Veber, je ob trdni partizanski organiziranosti smučin poudaril sodelovanje zaveznikov na njih in pomen Cerknega kot primorske partizanske prestolnice z dobro utečenim šolstvom, začetkom tiskanja Partizanskega dnevnika, zdravstva z bolnišnico Franja in začetki gospodarstva s partizansko smučarsko delavnico. “Vse to nam veleva ohranitev socialne države. To smo dolžni borkam in borcem, ki so za javno dobro vlagali vse svoje moči in znanje,” je poudaril.

V nadaljevanju je potegnil lok od NOB, njenih smučin, rojstva Elana v Cerknem, preko slovenske vojske in njene za Nato prepričljive moči v gorniškem udejstvovanju. Vse to je privedlo do pravkar nastajajočega centra Nata za gorniško delovanje v Poljčah. To, je prepričan Veber, prinaša obilje novih priložnosti Sloveniji in njenemu gospodarstvu. Med ostalim je Elan pravkar razvil novo turno smučko, ki jo bodo poslej uporabljali vojaki vseh držav članic zavezništva.

Veber je obljubil tudi podporo smučinam. Veleslalomisti, ki so jim razdelili obilico kompletov medalj in pokalov, pa so dodali obljubo, da bodo spominske smuči nabrusili tudi ob letu osorej in vseh za njim.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano