Naročila kot v najboljših časih

V Trsnici Vrhpolje, ki se ponaša z več kot stoletno tradicijo pridelave trsnih cepljenk, so za letos pripravili 1,3 milijona cepljenk. Naročila za leto 2016 so zaključili že v začetku lanskega decembra. 90 odstotkov proizvodnje prodajo v tujino, največ v Francijo.

Avtomatizirana linija za klasiranje in parafiniranje cepljenk.  Foto: Alenka Tratnik
Avtomatizirana linija za klasiranje in parafiniranje cepljenk.  Foto: Alenka Tratnik

VRHPOLJE > Te dni so proti Franciji odpeljali novo pošiljko, skupaj pa bodo letos tja prodali nekaj več kot 600.000 trsnih cepljenk. Kot pojasnjuje direktor specializirane trsničarske zadruge Trsnica Vrhpolje Jože Žgur, se povpraševanje že od leta 2011 povečuje. A zgolj v tujini, kamor vrhpoljska trsnica proda 90 odstotkov proizvodnje. Na prvem mestu je Francija, sledi Avstrija, za njima sta po količini izenačeni Italija in Madžarska, nekaj malega prodajo tudi na Hrvaško in v Srbijo.

V tujini sadijo, pri nas pa je katastrofa

Razmere doma pa so katastrofalne, opozarja Žgur. “Doma prodamo do 200.000 cepljenk, kar je le tretjina normalne obnove oziroma reprodukcije. Letno se obnovi okrog 200 hektarjev vinogradov. V zadnjih desetih letih so se vinogradniške površine zmanjšale za 15 odstotkov. Če upoštevamo, da se vinogradi zraven tudi starajo, lahko res govorimo o katastrofi. Žal se vsi tega ne zavedajo. Tudi v Evropi se je leta 2005 pojavila kriza, proizvodnja cepljenk se je prepolovila, a v letu 2011 so se razmere obrnile. S trenutno situacijo smo zadovoljni. Letos imamo toliko naročil, kot smo jih imeli v najboljših časih pred krizo. Po načrtih bo letošnja proizvodnja za 20 odstotkov večja od lanske.”

Ob povečanju naročil iz Francije se je v zadnjih dveh letih močno povečalo tudi povpraševanje iz Italije. Še posebej po sorti rebula, iz katere pridelujejo peneča vina. “Za prodajo v 2016 bomo letos cepili toliko rebule, kot smo jo cepili v najboljših letih. Doma za rebulo nimamo nobenega naročila,” pravi Žgur.

V Trsnici Vrhpolje, ki kot zadruga povezuje 34 kooperantov, so lani proizvedli 1,2 milijona cepljenk. Za letošnje leto so pripravili 1,3 milijona cepljenk, da so izpolnili naročila, so jih 100.000 dokupili.

Če bi bilo vreme bolj ugodno ...

Če bi jim bilo vreme bolj naklonjeno, bi se po ocenah direktorja približali številki 1,5 milijona. A že vremenske razmere v 2013 so močno vplivale na dozorelost rozg za cepiče in podlage. Zaradi podaljšane rasti v pozno jesen les ni bil dozorel, to pa se je lani poznalo pri proizvodnji cepljenk. Zlasti pri rdečih sortah. Dodatno je ponagajala tudi lanska mokra in hladna pomlad, ki je vplivala na slabši prijem cepljenk.

“Tu ne moremo prav veliko vplivati. Največji izpad je bil pri sorti refošk, zato letos teh cepljenk primanjkuje. Vsem, ki so dovolj zgodaj rezervirali trsne cepljenke, smo jih tudi dobavili,” dodaja Žgur.

Večino podlag vzgojijo sami

Ključ do kakovostnih cepljenk je že v podlagi. 70 odstotkov oziroma dobra dva milijona podlag vrhpoljska trsnica vzgoji sama, 30 odstotkov jih glede na sortno povpraševanje dokupi. Gre zlasti za podlage za sušna tla na jugu Francije, s katerimi se prilagajajo lokalnim posebnostim in potrebam. Vrhpoljska zadruga sicer razpolaga s 17 hektarji skupnih matičnjakov. V letu 2013 so na novo zasadili tri hektarje in posadili 8000 podlag.

Kljub veliki konkurenci Trsnica Vrhpolje skupaj s še tremi trsničarji na Vipavskem pridela kar polovico letne proizvodnje cepljenk v Sloveniji. Žgur vidi ključni razlog v dolgoletni tradiciji in marljivosti Vipavcev. “V naši dejavnosti je še vedno ogromno ročnega dela, ki ga nihče ne vidi.”

Glavnino dela, razrez podlag in cepičev, siljenje, klasiranje, parafiniranje, pakiranje opravijo na sedežu v Vrhpolju, kjer so pred leti uredili sodobno hladilnico, zadnja večja naložba pa je nova linija za klasiranje in parafiniranje.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano