Največja festivala odhajata s Sotočja?

V javnost je prišla presenetljiva novica, da se organizatorji Metaldays in Punk Rock Holiday zanimajo za novo lokacijo. Ozirajo se proti Jezerskemu. Tamkajšnji župan Jurij Rebolj potrjuje, da se pogovarjajo o selitvi. Tolminci so presenečeni, saj namigov o tem ni bilo. Zagotovo pa festivala prihodnje leto v Tolminu bosta, saj gostje rezervirajo postelje in tudi vstopnice so že naprodaj.

Ali se lahko zgodi, da bi Tolmin izpustil iz rok  največji  metal 
festival v tem koncu Evrope?  Foto: Miha Koron
Ali se lahko zgodi, da bi Tolmin izpustil iz rok največji metal festival v tem koncu Evrope?  Foto: Miha Koron

TOLMIN, JEZERSKO > Kaže, da organizator Metaldays in Punk Rock Holiday, podjetje Mifi, išče novo lokacijo za oba festivala, ki sicer že vrsto let domujeta na sotočju Tolminke in Soče pri Tolminu. Vsako poletje v Tolmin pritegneta približno 15.000 obiskovalcev z vsega sveta.

Ni odgovora, ali jih kaj moti na Sotočju

Ko smo organizatorja Bobana Milunovića prosili za komentar, je bil zelo skop:“Povzemite pisanje na 24ur.com. Tam vse piše.” Prav tako ni odgovoril na vprašanje, ali so v ozadju morda kakšni zapleti pri sodelovanju s tolminskim lokalnim okolje. Povedal je le, da so vse zaplete sproti reševali.

Skratka, organizatorji so za medije povedali, da je največji slovenski festival Metaldays več kot le navaden festival in da svojim obiskovalcem želijo ponuditi najboljše: “Težimo k nadgrajevanju idej in izvedbe. Ideja o selitvi na novo, boljšo lokacijo seveda za nas ni nova, je pa v zadnjih letih zaradi različnih dejavnikov dozorela.” Jezersko je prečudovita lokacija, pravijo in dodajajo: “Ni pa edina, za katero se zanimamo. Glede na vse pozitivne dejavnike, ki jih z organizacijo festivalov pridobi občina, v kateri je festival organiziran, smo prepričani, da obstajajo v Sloveniji lokacije in občine, ki bodo oba festivala sprejele in nam kot organizatorjem nudila potrebno prepoznavnost in podporo. Za zgled si lahko vzamemo vse večje metal festivale v Evropi, kjer so sodelovanja z lokalno skupnostjo in občinskim vodstvom na izredno visokem nivoju. Zavedamo se, da je Slovenija praviloma vedno nekaj korakov zadaj, verjamemo pa, da smo na pravi poti.“

Jezerjani na Punk Rocku

Organizatorji festivala so na Punk Rock Holiday povabili predstavnike občinske uprave Jezersko, ki so bili nad samo organizacijo in prihodki za lokalno okolje navdušeni. Župan Občine Jezersko Jurij Rebolj potrjuje kontakte: “Občinske svetnike smo o tem seznanili že na avgustovski seji, debato bomo odprli na naslednji seji. Festivali take velikosti zadevajo širši krog ljudi in če bodo občani pokazali zanimanje, bomo šli naprej.“ Seveda se na Jezerskem zavedajo, da se v času festivalov lahko poslovijo od miru in da bi se obetal vrvež, kakršnega niso vajeni. Župan še dodaja, da prostor za začasni kamp v okolici jezera, ki poleti nima več kot 17 stopinj Celzija, imajo. Nimajo pa toliko skoncentriranih zasebnih sob in apartmajev ter ostale ponudbe kot v Tolminu. Hkrati so le 30 kilometrov oddaljeni od ljubljanskega letališča in 50 kilometrov od celovškega.

Festivala bosta prihodnje leto gotovo še na Tolminskem, saj si obiskovalci že zdaj iščejo nastanitev za konec junija 2016.

Tolminci so presenečeni. Tudi z organizatorji povezani niso zaznali namere o morebitni selitvi. Na LTO Sotočje o tem nič ne vedo. V.d. direktorice Mateja Leban pravi, da bi s selitvijo izgubili veliko, zlasti ponudniki postelj, gostinci, športne agencije: “Praktično so že vse postelje v Tolminu rezervirane za Metaldays prihodnje leto od 24. do 30. julija.”

Festivali vedno iščejo boljše lokacije

Tolminski župan Uroš Brežan komentira, da festivali vedno iščejo boljše lokacije. “Vedno so možnosti, da se festivali preselijo. Moram pa ugotoviti, da je bilo letos več pripomb in prijav inšpekcijam od ljudi, ki jim festivali niso pogodu. Minula leta tega nismo zaznavali.” Pravi, da so se še pred dnevi z organizatorji konstruktivno pogovarjali, kako naprej: “Festivali so za nas pozitivna zgodba. Imamo izjemno lokacijo, za katero se zanimajo tudi drugi organizatorje. Imamo pa tudi na občini še kakšno nalogo, zlasti v povezavi z lastniki zemljišč,” ocenjuje župan.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano