Največ glob spisala na glavnih cestah skozi Idrijo in Spodnjo Idrijo

Občinska redarja v Idriji sta po večletnem umirjanju prometa z občasnimi radarskimi meritvami zadovoljna z lanskimi rezultati. Povprečna hitrost izmerjenih avtomobilov v naseljih ni presegla dovoljene, a prehitrih voznikov je bilo kljub temu veliko.

Kar 46 odstotkov vseh kršiteljev, ki so v Idriji vozili prehitro, sta redarja ujela na Vojkovi ulici. Foto: Saša Dragoš
Kar 46 odstotkov vseh kršiteljev, ki so v Idriji vozili prehitro, sta redarja ujela na Vojkovi ulici. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Idrijska Arkova ulica, ki vodi mimo doma upokojencev in otroškega vrtca, v očeh Idrijčanov velja za eno najbolj nevarnih zaradi prehitrih voznikov. Zato zanjo pogosto predlagajo omejitve hitrosti in namestitev ležečih ovir. Občinska redarja, ki zadnja leta z radarji umirjata prehitre voznike v občini, sta njihovo mnenje ovrgla.

Tujcev še ni mogoče oglobiti

Redarja Mateja Novak in Risto Verbič sta lani z najetim radarjem osemkrat merila hitrost na najbolj obremenjenih odsekih cest po vsej občini. Ker to delata že nekaj let in sta prvič izračunala povprečne hitrosti pod dovoljenimi, to štejeta kot uspeh pri umirjanju prometa. Globa, ki za deset kilometrov na uro prekoračeno hitrost znaša 40 evrov in se vzpenja vse do 1200 evrov in 18 kazenskih točk, voznike očitno umirja. Lanski rekorder v Idriji je odštel tisoč evrov in dobil devet kazenskih točk.

Med kršitelji je bilo kar nekaj tujcev, ki pa jim redarji v Sloveniji še ne morejo zaračunati kazni. Uradnih podatkov o lastnikih namreč ni mogoče pridobiti. To naj bi se spremenilo šele, ko bo Vlada RS speljala za to potrebne postopke.

Navkljub ugodnemu povprečju sta redarja denarno oglobila 270, s kazenskimi točkami pa 127 prehitrih voznikov. Podobno kot vsa leta doslej je bilo daleč največ (148) prehitrih na glavni cesti skozi Idrijo: Vojkovi ulici in 47 na glavni Idrijski cesti skozi Spodnjo Idrijo.

Redarjema od lani v pomoč še inšpektor

Na najbolj ravnih odsekih cest skozi Godovič in Črni Vrh, ki veljajo tudi za najbolj hitre in zato pešcem nevarne, sta redarja izmerila le tri prekoračitve hitrosti. V domnevno najbolj nevarni, edini ravni, Arkovi ulici v Idriji, pa ni bilo nobene prekoračitve hitrosti. Na njej sta redarja opravila enako število meritev kot v sosednji Vojkovi ulici.

Skupaj s kaznovanimi lastniki napačno parkiranih vozil in za druge kršitve, so globe lani proračunu občine navrgle 28.000 evrov.

Delček jih je zaračunal medobčinski inšpektor Gorazd Kragelj, ki si ga Idrija od lani deli z občino Cerkno. Čeprav se je v uvodnem letu posvetil predvsem usklajevanju občinskih odlokov z zakonodajo, so ga komunalni problemi dodobra zaposlili. V najbolj kočljivi zadevi, ko je zasebnik na javno cesto v Idriji namestil ovire, je bil v pomembno pomoč redarjema.

Skupaj z njima sta se namreč s problemom več mesecev neuspešno ukvarjala celotna soseska in vodstvo občine. Medtem ko redarja ne moreta dobiti pomoči policistov, je inšpektorju z njihovo pomočjo uspelo vzpostaviti prevoznost ceste.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano