Največ denarja so lani namenili za centralno čistilno napravo

Na seji Mestnega sveta Nova Gorica so svetniki brez razprave potrdili zaključni račun občine za lansko leto. Po besedah direktorice občinske uprave novogoriške občine Vesne Mikuž je bilo leto 2015 izjemno, saj je višina prihodkov znašala 45,56 milijona evrov, realizacija proračuna pa je bila 94 odstotna.



Največ proračunskega denarja, 17,66 milijona evrov, je 
občina  namenila projektu izgradnje centralne čistilne naprave. Foto: Leo Caharija
Največ proračunskega denarja, 17,66 milijona evrov, je občina namenila projektu izgradnje centralne čistilne naprave. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Skupnih odhodkov je bilo 45,19 milijona evrov, od tega so tekoči odhodki predstavljali 19 odstotkov, dobrih 26 odstotkov ali 12,02 milijona evrov je bilo tekočih transferov zavodom, društvom, neprofitnim organizacijam in javnim podjetjem. 52 odstotkov vseh odhodkov je bilo namenjeno investicijam, ki jih je izvajala občina.

Lansko leto so zaznamovale tudi precejšnje likvidnostne težave, povezane s projektom centralne čistilne naprave, a so jih sproti reševali in tudi s tega vidika leto uspešno zaključili. Vse te težave so seveda zahtevale skrajno racionalno ravnanje pri realizaciji drugih, s proračunom zastavljenih nalog, je povedala.

Vendar zadolževanje ni bilo potrebno. Na računu mestne občine je konec leta ostalo še okrog 600.000 evrov, od tega 300.000 evrov na računih krajevnih skupnosti.

Največ denarja, 17,66 milijona evrov, so namenili projektu izgradnje centralne čistilne naprave, ki so ga tudi uspešno zaključili.

Svetniki so na današnji seji potrdili tudi predlog elaborata o oblikovanju cene gospodarskih javnih služb ravnanja z odpadki. Ko bodo elaborat sprejele tudi ostale občine na Goriškem, bodo začele veljati nekoliko višje cene za odvoz odpadkov.

Po besedah novogoriškega župana Mateja Arčona bo do sprememb prišlo zato, ker bodo zdaj veljale cene po količinah zbranih in odpeljanih odpadkov, doslej pa so zaračunavali po številu oseb v gospodinjstvih. Tako bodo občinski odlok, ki naj bi začel veljati 1. julija, če ga bodo podprli tudi svetniki ostalih petih občin, uskladili tudi z državno zakonodajo.

V novogoriški mestni svet je danes sedel tudi nov svetnik - dosedanjo mestno svetnico iz svetniške skupine Goriška.si Kristino Bratož je zamenjal Luka Manojlović. Slednji je bil tudi županski kandidat, ki se je na zadnjih lokalnih volitvah v drugem krogu pomeril z županom Matejem Arčonom.

STA


Najbolj brano