Najstarejše jaslice so kartonaste

Izložbe v starem delu Tolmina v teh prazničnih dneh krasijo številne jaslice, ki bodo na ogled do 10. januarja. Originalne jaslice iz Afrike, ki jih že šest let postavlja Lojze Beguš, zapolnjujejo celoten prostor nekdanje cvetličarne na Rutarjevi ulici.

Lojze Beguš je jaslice obogatil  s Madagaskarjem v malem.   Foto: Radovan Lipušček
Lojze Beguš je jaslice obogatil s Madagaskarjem v malem.  Foto: Radovan Lipušček

TOLMIN > “Pred šestimi leti sem v svoji garaži prvič postavil na ogled jaslice iz afriških dežel z upanjem, da se jim bodo pridružile še druge,” se začetkov spominja Lojze Beguš, ki figure pridobiva prek naših misijonarjev iz različnih afriških dežel, prinašal pa jih je tudi njegov sin s popotovanj po Afriki. Vse ostalo, razen figur pa Beguš ustvari sam.

Letos je po naključju ponovno postavil jaslice iz Madagaskarja, to pa zato, ker je s temi jaslicami gostoval v misijonskem središču Slovenije v času obiska Petra Opeke. Ustvaril je Madagaskar v malem, s smetiščem, novo vasjo, ki so jo tam zgradili, krasijo jih tipične palme, ki rastejo samo na Madagaskarju. Družbo jim delajo jaslice misijonskega središča v Ljubljani, iz Ruande in Burundija.

Beguš je vsa leta nagovarjal domačine in upal, da bi po njegovem zgledu zanimive jaslice postavili na ogled tudi drugi. Ko je organizacijo prevzelo društvo DOR za razvoj in ohranjanje Tolmina, se je jaslična pot začela daljšati.

“Najstarejše jaslice iz leta 1936 so razstavljene v izložbi picerije, pripadajo družini Skočir z vasi Volarje. So kartonaste, kakršne so bile v tistih časih običajne. Razstavlja jih Metka Benedejčič. Poleg njih razstavlja Tolminski muzej jaslice iz leta 1964, ki jih je podarila družina Gabršček iz Zatolmina,” pojasnjuje predsednica društva DOR Martina Klanjšček. V brivskem salonu Taljat so na ogled jaslice Silvestra Gabrščka. So iz Toskane, izrezljane iz oljčnega lesa. Gabršček razstavlja tudi več miniaturnih jaslic iz različnih dežel. So porcelanske, kovinske, v orehovi lupini ... Kot pravi, mu je teta iz Italije vsako leto prinesla ene miniaturne jaslice. Ostale so razstavljavci pripravili, nekateri tudi sami izdelali, prav za to priložnost. NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano