Najprej pot, nato vaško jedro

V krajevni skupnosti Kamno - Selce z 242 prebivalci so v zadnjem času dobili komunalno omrežje s čistilno napravo, ki že poskusno obratuje, domačini pa se že pripravljajo na nove naložbe. Uredili bodo vaško jedro in staro pot na Strmec.

Vaško jedro v Kamnem bo ponudilo prostor za  počitek 
kolesarjev in pohodnikov. Foto: Neva Blazetič
Vaško jedro v Kamnem bo ponudilo prostor za počitek kolesarjev in pohodnikov. Foto: Neva Blazetič

KAMNO, SELCE > V prihodnjih dveh letih bo KS Kamno - Selce za načrtovani dve obnovi iz občinskega proračuna prejela 19.000 evrov. Pot na Strmec, ki jo uporabljajo vaščani Selc, lastniki zemljišč na tem območju, pa tudi pohodniki, ki se odpravljajo iz Selišč do Vrsnega in naprej na Krn, je vsa razdrapana, saj deževje vsako leto odnaša makadam in spodjeda podporne zidove. “Zgradili bomo nov podporni zid v dolžini 25 metrov in na njem namestili ograjo, obnovili vse podporne zidove, uredili odvodnjavanje ceste ter vozišče betonirali na površini 224 kvadratnih metrov,” pojasnjuje predsednik KS Andrej Kutin.

Prihodnje leto pa bodo v sklopu obnove vaškega jedra uredili eno od središčnih točk v Kamnem. “Na lokaciji nekdanje zbiralnice mleka načrtujemo informacijsko točko in počivališče za pohodnike, kolesarje in druge turiste. Postavili bomo oglasno desko za potrebe krajevne skupnosti. To območje bomo po potrebi asfaltirali in delno ozelenili,” so domačini utemeljili prošnjo za pridobitev proračunskega denarja.

Občina bo denarno pomoč razdelila tudi preostalim 22-tim krajevnim skupnostim, ki so se za denar potegovale s projekti. Letos in v prihodnjem letu bo za sofinanciranje namenila skoraj pol milijona evrov, kar so občinski svetniki potrdili pred kratkim z rebalansom proračuna. Največ, 270.000 evrov, bo šlo za vzdrževanje in gradnjo krajevnih poti.

Skupno so KS pripravile 40 projektnih predlogov. Letos jih bodo izpeljali 19. Ker jesen z deževjem že diha za ovratnik, so se svetniki odločili, da bo odlok o rebalansu začel veljati že prvi dan po objavi v uradnem listu, da bodo po vaseh hitro dobili denar in takoj začeli delati.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano