Najprej bodo popravili ograje

Pobočje Sabotina, s katerega je priletela skala na kolesarsko pot Solkan - Plave, si je včeraj ogledal geolog. Da je padla takšna skala, je izreden dogodek, meni. Poročilo, ki bo dalo smernice, kako ukrepati, bo nared v dveh tednih, takoj bodo popravili asfalt in varovalne ograje.

Pot je bila zaščitena z mrežo, a ta ni zdržala naleta skale. 
Bodo namestili dodatne? Foto: Jordan Kodermac
Pot je bila zaščitena z mrežo, a ta ni zdržala naleta skale. Bodo namestili dodatne? Foto: Jordan Kodermac

SOLKAN > “Gre za izreden, specifičen dogodek,” je padec večje skale ocenil geolog Tomaž Arčon iz podjetja Geologija Idrija. Območje, kjer je pred dnevi na kolesarsko pot treščila dva kubična metra velika gmota, je namreč bilo zaščiteno z mrežami, kar pomeni, da so projektanti tam predvideli padajoče kamenje. Ker je pot speljana v naravi, pod pobočjem, je jasno, da se kaj takega lahko zgodi, popolne varnosti skoraj ni mogoče zagotoviti. Ker pa je šlo za izreden dogodek, je zelo težko oceniti, ali oziroma kdaj se lahko ponovi, pravi Arčon: “Kaj podobnega se lahko zgodi čez 14 dni ali pa čez deset let.”

Včeraj si je ogledal teren, ugotovil je, od kod je padla skala, kakšen je tam teren. Arčon bo najprej naredil geološko poročilo, na podlagi katerega se bodo projektanti direkcije za infrastrukturo odločali, kakšne ukrepe sprejeti, da bi zagotovili varnost za kolesarje in ostale uporabnike poti. “Analiza bo pripravljena v 14 dneh, da se bo lahko takoj ukrepalo,” napoveduje. Že v teh dneh pa naj bi delavci popravili asfalt in varovalne mreže, ki jih je poškodovala skala.

MM


Najbolj brano