Najemniki so si za zdaj oddahnili

Najemniki stanovanjskega sklada na Ronketu so si vsaj začasno oddahnili. Najemnine se jim za zdaj ne bodo drastično povišale, kakor je kazalo še pred mesecem dni. Tako je odločila direktorica sklada Nataša Leban na priporočilo nadzornega sveta. Ta bo v kratkem preučil, ali je napovedan dvig najemnin upravičen.

Najemniki na Ronketu čakajo, kaj bo odločil nadzorni svet stanovanjskega sklada. Za zdaj se jim najemnine ne bodo povišale.  Foto: Mitja Marussig
Najemniki na Ronketu čakajo, kaj bo odločil nadzorni svet stanovanjskega sklada. Za zdaj se jim najemnine ne bodo povišale.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA >Spor, ki se je decembra lani vnel med najemniki stanovanj občinskega stanovanjskega sklada na Ronketu in vodstvom sklada, se je umiril. Začel se je zaradi napovedi sklada, da jim bo po novem letu zaračunaval tudi do sto in več evrov višje najemnine. Po novih izmerah, ki se zdijo stanovalcem sporne in novih normativih, na skladu trdijo, da živijo v večjih stanovanjih, kot jim pripadajo. Del neprofitne najemnine naj bi jim spremenil v tržno. Najemniki so takrat protestirali, da sklad mimo pravil enostransko spreminja pogoje in jim jemlje pravice, zato so zavrnili podpis aneksov.

V teh dneh bodo dobili položnice za plačilo januarske najemnine. Zneski se ne bodo (še) povišali. “Za januar bo najemnina obračunana po starem,” potrjuje direktorica sklada Nataša Leban. Tako se je odločila na priporočilo predsednice nadzornega sveta sklada Kati Mininčič.

Zadeva je namreč zahtevna, obsežna in kompleksna, zato so nadzorniki skladu svetovali, naj počaka s povišanjem najemnin, dokler zadevi ne pridejo do dna.

Nadzorniki sklada so se pred dnevi v ta namen sestali z najemniki. “Poslušali smo argumente stanovalcev, imeli smo tudi nekaj vprašanj. Nadzorni svet se sestane prihodnji teden in bo oblikoval mnenje, s katerim bo seznanil stanovalce in direktorico sklada. Ona pa bo odločila, kako naprej,” je za Primorske novice včeraj povedala Kati Mininčič in dodala, da ne more napovedovati, kakšno mnenje bodo oblikovali nadzorniki.

“Sestanek je minil v strpnem duhu, da se žogica umiri,” pa je v imenu najemnikov povedal Bojan Mermolja. Najemniki, ki so pridobili tudi pravno pomoč, so zadovoljni, da je podražitev zamrznjena. Še vedno pa so prepričani, da so argumenti na njihovi strani in da jim sklad ne more kar tako zvišati najemnin, sploh ne tako drastično.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano