Najboljši mladi fotografi so doma v Idriji

Sodeč po rezultatih fotografskega natečaja za osnovnošolce v organizaciji celjskega društva fotografov Svit, na Goriškem raste obetaven rod fotografov. Najboljši prihajajo iz Idrije, saj so osvojili vse glavne nagrade. Slabše je šlo dijakom.

Gozdni vitez  Roka Lazarja, najboljšega fotografa osnovnošolskega natečaja. Foto: Rok Lazar
Gozdni vitez Roka Lazarja, najboljšega fotografa osnovnošolskega natečaja. Foto: Rok Lazar

CELJE, IDRIJA > Člani osnovnošolskega fotografskega krožka pod vodstvom učitelja Matjaža Kerčka se veselijo daleč največjega uspeha doslej. Na fotografskem natečaju Bistvo očem skrito, srcu odkrito so dobili najboljšega fotografa med osnovnošolci, z zlato medaljo nagrajeno fotografijo in kot šola suvereno osvojili prvo mesto.

Vseslovenska natečaja - osnovnošolskega in srednješolskega - v okviru Dnevov mladinske fotografije - že devet let organizira celjsko društvo fotografov Svit in v Celju ločeno prireja tudi razstavi najboljših fotografij. Ker natečaja potekata skladno s pravili Fotografske zveze Slovenije, tričlanska komisija - mojstrov fotografov - nagrajuje resnično kakovostna dela.

Kar 63 sodelujočih osnovnih in le nekaj manj srednjih šol in krepko čez tisoč ocenjenih fotografij, je zgovorno za veliko zanimanje zanju.

Srednješolci so bili izzvani s splošno temo Fotografiram, torej sem. Med šestimi sodelujočimi primorskimi šolami so imeli največ uspeha dijaki vipavske Škofijske gimnazije z največ na zaključno razstavo izbranimi fotografijami. Veliko več je bilo na razstavi na ogled fotografij mladih fotografov z Goriške. Najuspešnejši Idrijčani so jih nanjo poslali 48 in kar 38 je bilo izbranih med 307 razstavljenih. Desetim so izbrali vse poslane fotografije. Med njimi sta tudi Nace Gnezda, ki je dobil zlato medaljo za fotografijo Cvihenija in Rok Lazar, ki je bil izbran za najboljšega fotografa natečaja, za fotografijo Gozdnega viteza pa je dobil diplomo.

Vse tri poslane fotografije so razstavili tudi Mateju Kompari (OŠ Danila Lokarja Ajdovščina) in eno nagradili z diplomo.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano