Najbolj sočna ideja: Gor an dou bus

Najbolj “sočen” start up vikend je v Bovec pred dnevi pritegnil 37 mladih in tudi že izkušene podjetnike, ki so z navdušenjem razvijali ideje, ki bi lahko predstavljale dodatno turistično ponudbo. Kot najbolj sočno so izbrali idejo o Hop on hop off avtobusu, ki bi turiste prevažal iz Bovca prek Vršiča v Kranjsko Goro in se vračal prek Predela.

Zmagovalne tri ekipe start up “sočnega” vikenda, v ospredju snovalke ideje o Hop on hop  off avtobusa. Foto: Neva Blazetič
Zmagovalne tri ekipe start up “sočnega” vikenda, v ospredju snovalke ideje o Hop on hop off avtobusa. Foto: Neva Blazetič

BOVEC > Zamisel za avtobus, ki so ga poimenovali Gor an dou bus, so prispevale domačinke Katja Blokar Hrovat, Saša Momirski, Tamara Zorč in Katja Mrakič. Nanj bi lahko privabili veliko potnikov, zlasti iz tujine, ki niso vešči vožnje po ozkih in vijugastih cestah.

Ideje so zanimive

Tudi prikolico za kolesa bi dodali, da bi turisti lahko kolesarili po manj zahtevnih etapah, v hrib pa bi se peljali z avtobusom. “Poleti bi krožil trikrat na teden vsaki dve uri. Potniki bi se z njim lahko prevažali, po želji pa kupili dražjo vozovnico, ki bi vključevala tudi oglede in vodenje po atraktivnih točkah, med drugim po botaničnem vrtu v Trenti, si ogledali Kluže, Stergulčevo hišo, dom Trenta ...” pravi Mrakičeva. Menijo, da bi se stroški izšli, glede na to, da v poletni sezoni po Bovškem kroži 150.000 gostov.

Navdušil je tudi projekt River Boarding Experience, ki so ga pilili Aleš Pučnik, Simon Ivančič, Maja Asanovič, David Volk in Katja Manfreda in ponuja deskanje na divjih vodah s pomočjo prenosljive naprave, ki spominja na manjši žerjav, na katerega bi bil deskar pripet. V dolini Soče bi bila ponudba novost, v tujini nekaj podobnega že poznajo. Tretje mesto pa si je prislužila ideja o kmetiji pod svobodnim soncem, na kateri bi gostje opravljali kmečka dela. Zamisel Bojana Kofola, lastnika zemljišča v Gorenji Trebuši, in soustvarjalcev Ružice Anič, Aleksandre Divjak in Marcela Petrevčiča temelji na želji, da bi z delom povezali družine, mladostnike za nekaj dni odtrgali od računalnikov in jih učili dela z živalmi, pridelave in priprave hrane. Na voljo bi bila tudi za šolo v naravi.

Zanimiv je tudi počivalnik 3 cingl, ki ga je zasnoval Hinko Fortunat. “Izhaja iz naše tradicije, je zelo stabilen, možno ga je postaviti kjerkoli, tudi v plitvini Soče. Zainteresirani se oglašajo, stol bi dali v preizkus. Morda se bodo zanj zanimali novi upravljavci kaninskega smučišča,” upa Fortunat.

Veliko zanimanje

Kot pravi organizatorka Tatjana Šalej Faletič iz Posoškega razvojnega centra, so bili presenečeni nad izjemnim zanimanjem: “Prejeli smo 48 prijav, zaradi slabega vremena jih je nekaj odpovedalo, tako da je prišlo 37 udeležencev iz vse Slovenije. Zanimanje s strani domačinov pa je bilo manjše, kot smo pričakovali; po osem jih je bilo z Bovškega in Tolminskega in dva iz občine Kobarid.” Presenetila je starostna struktura. “Na tovrstne dogodke se prijavljajo od 20 do 30 let stari udeleženci, pri nas pa je delež starejših od 29 let predstavljal dve tretjini vseh.” Kot pravi, so med 20 idejami izbrali osem in na njih po skupinah delali vse tri dni od zjutraj do sredine noči.

“Namen je bil predvsem zbiranje idej in učenje, kako jih zasnovati in izpeljati. Izbrane prve tri so dobro pripravljene, ni pa nujno, da so najlaže uresničljive. Vse pa so smiselne in vredno bi jih bilo razvijati naprej,” meni član ocenjevalne skupine, direktor LTO Bovec Janko Humar.

Občine navdušene nad elanom

Sprva je bilo mišljeno, da bi start up vikend zasnovali v povezavi z Občino Bovec in LTO Bovec in s pomočjo Primorskega tehnološkega parka, nato so pritegnili še občini Kobarid in Tolmin In LTO Sotočje. Bovški župan Valter Mlekuž ocenjuje, da so udeleženci ponudili vrsto idej, ki bi lahko nadgradile ponudbo. “Je pa treba zamisli še dodelati, pri nekaterih mi ekonomska računica ne gre v račun.” Kobariški župan Robert Kavčič, ki izhaja iz turizma, je iz vsote denarja, s katerim lahko razpolaga, prispeval 500 evrov. “V podjetništvu je treba vztrajati kljub oviram in poskusiti, saj statistika pravi, da se sedem od desetih idej uresniči. Če bodo šli naprej, bomo občine svetovale o zakonskih zahtevah. Upam, da bomo prihodnje leto takšen vikend pripravili v Kobaridu.” NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano