Najbogatejši program doslej

ZPM Idrija-Cerkno je v niz okoli 70 otroških prireditev Veselega decembra uvedla že prejšnji mesec. Skoraj toliko praznično obarvanih delavnic, sproščanj in tečajev je starejšim na voljo v Medgeneracijskem centru. Prvič letos občane vabijo zabavne sobote v središču Idrije.

Barbarin sejem je ponudil zajeten  darilni program značilnih 
idrijskih izdelkov. Foto: Saša Dragoš
Barbarin sejem je ponudil zajeten darilni program značilnih idrijskih izdelkov. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Kantavtor Adi Smolar in domači bend Divje jezero sta uvedla niz zabavnih sobot prazničnega decembra. Občina, ki ostaja varčna pri praznični razsvetljavi, jih letos prvič namenja vsem občanom.

Praznično urejen Mestni trg je že dopoldne zaživel z Barbarinim sejmom. Domači ponudniki so pričarali raznovrsten, lokalno značilni in izvirni darilni program, kmetje pa vse najboljše, doma pridelano za praznično obloženo mizo. Prihodnjo soboto občina in domači plesni klub občane vabijo, naj prvič v zgodovini trga na njem zaplešejo.

Občanom se do vstopa v novo leto s prav tega trga obeta rekordno število približno 150 prireditev. ZPM jih je s soorganizatorji v tradicionalni Veseli december za otroke občin Idrija in Cerkno nanizala okoli 70. Po Miklavžu, ki se je v večini KS ustavil minuli vikend, se bo prihodnji teden po isti poti napotil dedek Mraz. Z njim pa mladi gledališčniki in lutkarji vseh tukajšnjih šol. Najbolj zaposleni bodo člani Lutkovno gledališkega krožka OŠ Idrija, ki bodo predstavo Darilo odigrali kar enajstkrat.

Ustavili se bodo tudi v PBI in Domu upokojencev. V slednjem so v okviru Medgeneracijskega centra poskrbeli za bogat program delavnic, zabave in sproščanj. Eden od vrhuncev bo koncert domske dekliške pevske skupine Vedrina 22. decembra. Vse generacije, tokrat z vrhunskim harmonikarjem Markom Hatlakom, pa bodo pod okriljem gimnazije pripravile glasbeno, plesno, dramsko prireditev Mavrica generacij.

Uprava občine je v preddverje županove pisarne postavila drevesce želja, na katerega lahko občani zapišejo želje, ki naj bi jih uprava v novem letu uresničila prednostno.

Ob množici razstav, gledaliških predstav in delavnic bo prihodnji vikend z novoletnima koncertoma v Idriji in Spodnji Idriji praznovanje 350-letnice sklenil Pihalni orkester rudarjev. Gallus fest pa bo teden pozneje ljubiteljem resne glasbe poklonil pianistični večer Armina Ćoralića in Bojana Glavine.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano