Naj bo po novem bolje, ne korak nazaj

Danes bo šempetrsko bolnišnico obiskala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. S predstavniki bolnišnice in zdravstvenih domov bodo skušali uskladiti dileme okrog nujne medicinske pomoči. In teh ni malo. Goriški župani jo pozivajo, da je treba v Novi Gorici ohraniti vsaj eno ekipo z rešilcem.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc Foto: STA
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc Foto: STA

NOVA GORICA > Pred prazniki razgrnjen osnutek pravilnika o službi nujne medicinske pomoči (NMP), ki slednjo na novo organizira zaradi gradnje urgentnih centrov, je odprl več dilem kot ponudil zadovoljivih odgovorov. Kritike na ministrstvo letijo predvsem iz zdravstvenih domov, kjer se bojijo, da bo oskrba pacientov celo slabša od dosedanje.

Bojazni so zaznali tudi goriški župani, ki so ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc pozvali, naj prisluhne argumentom zdravstvenega doma Nova Gorica.

“Z gradnjo urgentnega centra smo več kot zadovoljni, vendar vas župani pozivamo, naj bo organizacija službe na takem nivoju, da bo pomenila nadgradnjo obstoječega sistema in ne korak nazaj,” so v pozivu zapisali župani, ki so poudarili glavni razlog za skrb, na katero opozarjajo v novogoriškem zdravstvenem domu: da bo Nova Gorica ostala brez ekipe z reanimacijskim vozilom, zaradi česar naj bi se podaljšal dostopni čas za paciente ob nujnih primerih. S tem pa bi bilo zdravje dela prebivalcev lahko potencialno ogroženo.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je načrtovane spremembe v organizaciji službe nujne pomoči danes predstavila tudi v Splošni bolnišnici Izola,

Ministrici Kolarjevi, ki bo v Šempeter prišla s sedemčlansko ekipo, s katero si bo ogledala tudi, kako napreduje gradnja novega urgentnega centra, goriški župani na dušo polagajo, naj urgentne centre organizira tako, da bo nujna medicinska pomoč ostala v Novi Gorici, urgentni center v bolnišnici pa naj bo nadgradnja. Pričakujejo, da bodo kot predstavniki lokalne skupnosti dobili besedo, obenem pa verjamejo, da bodo odgovorni uspeli najti ustrezno rešitev.

MM


Najbolj brano