Naj bo gradnja varna

Novogoriška obrtno-podjetniška zbornica bo v kratkem začela snemati izobraževalni film in izvedla niz delavnic, s katerimi želijo povečati varnost na gradbiščih.

V novogoriški zbornici želijo tudi s filmom spodbuditi k večji varnosti na gradbiščih.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
V novogoriški zbornici želijo tudi s filmom spodbuditi k večji varnosti na gradbiščih.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

NOVA GORICA > Gradbeništvo sodi med najnevarnejše dejavnosti, saj je tveganj za težje delovne poškodbe in smrtne nesreče največ. “Nezgode pri delu v gradbeništvu največkrat prizadenejo mala in srednje velika podjetja, zato se je zbornica odločila za pripravo projekta, v okviru katerega bomo izdelali izobraževalni film, izvedli delavnice s področja varnosti in zdravja pri delu in DVD-je s filmom, ki bodo služili kot promocijsko gradivo,” pojasnjuje direktorica novogoriške zbornice Boža Loverčič Špacapan. Njihov cilj je, da bi si film ogledali vsi, ki so povezani z gradbeništvom. Zato ga bodo poslali članom svoje gradbene sekcije, območnim obrtno-podjetniškim zbornicam po Sloveniji, gradbeni sekciji pri obrtni zbornici Slovenija, Zavodu za gradbeništvo Slovenije in srednjim gradbenim šolam po Sloveniji. Predstavili ga bodo na sejmih in ga vključili v redna predavanja in usposabljanja iz varnosti in zdravja pri delu. “Namen je predvsem informirati delodajalce in delavce o ukrepih za zmanjšanje nezgod na delovnem mestu in znižanje absentizma, posledično pa znižanje stroškov delodajalcev za nadomestila za odsotnost z dela,” pravi direktorica in dodaja: “Trenutno se pripravlja scenarij za film, računamo, da ga bomo na gradbiščih začeli snemati junija,” napoveduje Boža Loverčič Špacapan. Novembra ga bodo predstavili.

Denar za projekt so dobili na razpisu za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja na delovnem mestu v letih 2015 in 2016, ki ga je finančno podprl ZZZS.

MM


Najbolj brano