Nadzor bo pokazal, ali so nepravilnosti

Odstop direktorja SNG Nova Gorica Jožka Čuka in imenovanje Nede Bric Rusjan za vršilko dolžnosti je sprožil niz nesoglasij. Svet zavoda opozarja na domnevne kršitve pri vodenju SNG in se sprašuje, ali Rusjanova izpolnjuje pogoje. Minister Uroš Grilc zatrjuje, da jih, in meni, da ni razlogov za ustvarjanje “izrednih razmer”.

Nova trenja v SNG: zdaj je počilo med direktorjem, svetom zavoda in ministrstvom Foto: Leo Caharija
Nova trenja v SNG: zdaj je počilo med direktorjem, svetom zavoda in ministrstvom Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > V SNG Nova Gorica spet vre. Sodu je izbil dno nenaden odstop direktorja Jožka Čuka z utemeljitvijo, da je to storil zaradi “neutemeljenih in nekorektnih pritiskov s strani sveta zavoda, zaradi katerih ne more več opravljati svojega dela.” Na očitek se je odzval predsednik sveta zavoda Matjaž Kulot, ki je opozoril na vrsto nerešenih zadev v gledališču, za katere je, tako Kulot, odgovoren Čuk. Zatrdil je, da je svet direktorja večkrat pozval k ureditvi kadrovskih in pravnih zadev, da so Čuku našteli več kršitev zakonodaje in o tem obvestili ustanovitelja, ministrstvo za kulturo, a so se “nerešeni problemi od seje do seje stopnjevali.” Kot je zatrdil Kulot, je svet zavoda vedno podprl direktorjeve pozitivne odločitve, ne pa tistih, ki bi na razvoj gledališča vplivale negativno.

“Svet zavoda še vedno čaka na poročilo zunanjega nadzora s strani ustanovitelja nad delovanjem gledališča,” navaja in dodaja, da se ministrstvo na opozorila ni odzivalo. Svet zavoda je zelo zmotilo tudi to, da so za odstop direktorja izvedeli iz medijev, obenem pa jih preseneča naglo imenovanje v.d. direktorice Nede Bric Rusjan, o katerem jih ministrstvo uradno ni obvestilo. “Svet zavoda meni, da se z imenovanjem vršilca dolžnosti na tako zahtevno delovno mesto in v okoliščinah, ko direktor zapušča javni zavod z veliko nerešenimi problemi in odprtimi vprašanji, razmer ne da smotrno reševati z uvajanjem nekoga za kratek čas,” še opozarja Kulot. Kot navaja, je svet prejel opozorila, da naj vršilka dolžnosti ne bi izpolnjevala pogojev za vodenje gledališča.

Skrb glede postopka izbire direktorja izraža tudi sindikat gledališča, ki je v dopisu, pod katerega se jih je podpisalo 33, o tem seznanil ministra v odstopu Uroša Grilca.

Ta zdaj umirja žogico. Kot pravi, je seznanjen z opozorili o domnevnih nepravilnostih, prav tako pa tudi z očitki Čuka, da si svet zavoda prilašča pristojnosti, ki mu ne pripadajo. Nadzor nad delovanjem SNG, ki ga je uvedel 11. oktobra lani, je končan, “poročilo o nadzoru pa bo v naslednjih dneh posredovano zavodu,” zatrjuje minister.

Nedo Bric Rusjan je za v.d. direktorice imenoval takoj po Čukovem odstopu, da bi zagotovil nemoteno delovanje gledališča, še razlaga Grilc in zatrjuje, da ima vse pogoje, znanja in reference za vodenje zavoda. “Prepričan sem, da ni nikakršnih razlogov za ustvarjanje 'izrednih' razmer v javnem zavodu, pa četudi je prišlo z odstopom direktorja do nepredvidenega dogodka,” še poziva minister.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano