Nadomestila za nepozidana stavbna zemljišča so previsoka

Mestna občina Nova Gorica je občanom poslala izračune za plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, predvsem na podeželju pa ugotavljajo bistveno povišanje prispevkov za nepozidana stavbna zemljišča. Za pojasnila so se obrnili na občinsko upravo, odgovore o tem problemu pa želi tudi novogoriški mestni svetnik iz vrst NSi Anton Harej.

odgovore o tem problemu želi tudi novogoriški mestni svetnik iz vrst NSi Anton Harej.
odgovore o tem problemu želi tudi novogoriški mestni svetnik iz vrst NSi Anton Harej. 

NOVA GORICA > Novogoriški mestni svetniki so na decembrski seji potrdili spremenjen odlok o odmeri nadomestil za uporabo stavbnih zemljišč v Mestni občini Nova Gorica.

Harej je na današnji novinarski konferenci opozoril, da ni narejenih izračunov, ki bi ponazarjali stare in nove izračune nadomestil. Tako je po njegovih besedah prišlo do tega, da so se nadomestila za nepozidana stavbna zemljišča na Goriškem v letošnjem letu močno podražila. Na to so opozarjali občinsko upravo, ki je na seji ob predstavitvi novega odloka napovedala, da se bodo nadomestila za nepozidana stavbna zemljišča celo nekoliko znižala.

"Mestni svetniki smo bili celo zavedeni, kajti obljubljeno je bilo, da se bo nadomestilo za nepozidana stavbna zemljišča zmanjšalo in ne povečalo za 30 odstotkov. Poleg tega nismo imeli pripravljenih nikakršnih izračunov, da bi lahko ocenili, koliko prihodkov bo imela občina dodatno iz tega naslova in koliko bo to stalo občane," je povedal Harej.

Na to bodo občinsko upravo ponovno opozorili. Obenem pa pozivajo občane, naj se organizirajo oziroma jim pomagajo pridobiti podatke, da si bodo ustvarili jasno sliko o dejanskih spremembah višine nadomestil. Po nekaterih izračunih naj bi se nadomestilo za nepozidana stavbna zemljišča na območju mesta povečalo za šest odstotkov, na podeželju pa za 20 do 40 odstotkov, odvisno od dela občine.

Nekdanji mestni svetnik NSi in predsednik mestnega odbora NSi Nova Gorica Oton Filipič je povedal, da so nadomestilo za nepozidana stavbna zemljišča pred leti uvedli zato, da ne bi prihajalo do preprodaj in ustvarjanja velikih dobičkov z zemljišči. Ker se to ni zgodilo, delno pa je k temu pripomogla tudi gospodarska kriza, bi sedaj po njegovem mnenju lahko ta nadomestila v občini tudi ukinili.

O postopni ukinitvi naj bi pred leti mestni svetniki že potrdili sklep, vendar ni bil nikoli uresničen, je še povedal Filipič.

Mestna uprava je zaradi očitkov svetnikov in pritožb ljudi na svoji spletni strani občanom ponudila možnost, da nezazidana stavbna zemljišča ponovno spremenijo v kmetijska in jim tako v prihodnje tovrstnih prispevkov ne bo treba več plačevati.

STA


Najbolj brano