Nad spore je treba z dialogom

Ob pietetnem spominu na nedavno preminulega častnega občana Cerknega Ljubena Dimkaroskega je slavnostna seja za praznik občine Cerkno v minila v znamenju glasbe in rojstnega kraja piščali - Šebrelj.

Nagrajencem, zlasti Eriki Švigelj, je zaigral celoten Pihalni orkester Cerkno.

 Foto: Saša Dragoš
Nagrajencem, zlasti Eriki Švigelj, je zaigral celoten Pihalni orkester Cerkno.  Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Na slavnostni seji so glavno, Bevkovo priznanje podelili klarinetistki, 20 let predsednici Pihalnega orkestra Cerkno Eriki Švigelj. Čestitke ji je odigral celoten orkester.

Praznik, ki so ga sooblikovali domači glasbeniki, je minil v znamenju glasbe in Šebrelj, rojstnega kraja neandertalčeve piščali v paleolitskem najdišču Divje babe. V uvodu so se malo številčno zbrani poklonili spominu na največjega promotorja najstarejšega glasbila na svetu, pred mesecem dni umrlega častnega občana Cerknega Ljubena Dimkaroskega.

“Z Dimkaroskim smo odlično sodelovali. Rad je prihajal med nas. Obljubljamo, da bomo najdišče urejali in promovirali, kot si je želel sam in si želimo tudi mi,” je obljubila Anja Tušar, predsednica Turističnega društva Šebrelje. Zanj je dvignila Bevkovo nagrado občine.

Obljubi s povabilom na obisk planote in najdišča se je pridružil drugi nagrajenec Evgen Mlakar, ki že desetletja prostovoljno ureja Šebrelje in zlasti okolje Divjih bab. Tretjo nagrado je za doma in v evropskem merilu uspešno orientacistko iz Bukovega Nušo Jeram zaradi njene bolezni prevzel oče Ivan.

Župan Jurij Kavčič je ob čestitkah nagrajencem poudaril, da gre za ljudi, ki jih cerkljanska dolina potrebuje za razvoj. “Ali je to dolina miru? Mogoče je tista dolina prava”, je nagovor začel z besedami male sirote Lotti iz filma Dolina miru, ki je med vojno s prijateljem Markom zrla v Cerkno. “Mir je pri nas zamenjal nemir. Letos je v vrtec stopila ena večjih generacij otrok, ki bodo iskali dolino miru. Odrasli smo odgovorni za ustvarjanje takega okolja. Spore je treba reševati z dialogom, ne s pestmi. Odgovorni smo za soustvarjanje miru. To ni odgovornost te ali one skupine ljudi, ampak vsakega od nas z imenom in priimkom,” je poudaril, da je zaskrbljen nad nedavnim dogajanjem v Cerknem.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano