Nad Tržičem zublji, nad Goriško pa dim

Ni se zgodilo prvič, a Nova Gorica in primestje, pa Šempeter, Vrtojba in bližnji kraji, kakor tudi območje vzdolž Soče na Italijanski strani meje ter del Krasa, so zaviti v oblak dima. “Kriv” je gozdni požar nad Tržičem.

Na robu Krasa nad Tržičem    je popoldne zagorelo.  Foto: Vir: Il Piccolo
Na robu Krasa nad Tržičem je popoldne zagorelo.  Foto: Vir: Il Piccolo

GORIŠKA > Na robu Krasa nad Tržičem, na območju Lisert, blizu zadnje cestninske postaje na avtocesti proti Trstu in priključka nanjo, ki služi mnogim na poti z Goriškega proti Trstu ali naprej proti slovenski Istri, je popoldne zagorelo. Požar, ki so ga gasili tudi s helikopterji, sicer vsaj sprva ni zajel velikega območja, vendar je bil silovit, plameni so se dvigovali visoko in sprostilo se je izjemno veliko gostega dima. Kot so poročali mediji v sosednji Furlaniji, je bil ob 16.30 uri prekinjen železniški promet proti Trstu, ker so zublji segali do tirov med postajama Tržič in Nabrežina. Številni potniki so obtičali na postaji v prestolnici Furlanije.

Požar je bil dokaj blizu Moščenicam, a o ogroženih stavbah niso poročali. In kolikor je bilo pred približno uro znano poveljniku novogoriške gasilske enote Simonu Vendraminu, so plameni toliko daleč od meje, da ne gre za podobno situacijo kot pred leti, ko se je gozdni požar začel v Dolu v Italiji, potem pa razplamtel na goriškem Krasu.

Zato pa se je zaradi za Goriško neugodnih zračnih tokov ponovil fenomen ob požaru v naravi na podobnem mestu pred nekaj leti. Ob mraku sta bila že vsa Goriška vzdolž Soče od robov Krasa do Svete gore, seveda na obeh straneh meje, ter del Krasa, zavita v dim. AS


Najbolj brano