Na voljo petina delnic Hita

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je pred dnevi objavila javni razpis za zbiranje zavezujočih ponudb za nakup lastniških deležev v več družbah. Med njimi je tudi novogoriški Hit, v katerem je naprodaj slaba petina prednostnih delnic.

Družba Hit je v letošnjem letu lastnikom izplačala za več kot 
1,8 milijonov evrov dividend. Tudi zato se priložnost odkupa  
deleža njenih prednostnih delnic kaže kot zanimiva. Foto: Leo Caharija
Družba Hit je v letošnjem letu lastnikom izplačala za več kot 1,8 milijonov evrov dividend. Tudi zato se priložnost odkupa deleža njenih prednostnih delnic kaže kot zanimiva. Foto: Leo Caharija

> NOVA GORICA > Slaba banka je na prodaj ponudila 520.000 delnic oziroma 19,15-odstotni delež prednostnih delnic novogoriške družbe Hit pod oznako HIT2, ki so v njeni lasti. Prednostne delnice, ki nimajo glasovalnih pravic, bi lahko bile za vlagatelje zanimive, ker je začel Hit letos spet izplačevati dividende.

Potencialni interesenti - v postopku prodaje delnic lahko sodelujejo domače in tuje fizične in pravne osebe - imajo čas za oddajo svojih zavezujočih ponudb do konca meseca. Prodajalec (DUTB) si pridržuje pravico, da v postopku ne izbere nobenega ponudnika, prav tako z nobenim ponudnikom ni dolžan skleniti pogodbe o prodaji delnic.

Letos za 1,8 milijonov evrov dividend

“Družba Hit je v letošnjem letu lastnikom izplačala za več kot 1,8 milijonov evrov dividend, kar je odraz uspešnega izpolnjevanja dolgoročnega načrta finančnega in poslovnega prestrukturiranja družbe. Tudi zato se priložnost odkupa deleža prednostnih delnic družbe v tem trenutku kaže kot zanimiva, odzive pa bo pokazal trg, oziroma ponudbe, ki jih zbira DUTB,” je o zbiranju ponudb povedala Lavra Peršolja iz kabineta Hitove uprave.

Dodala je tudi, da družba Hit s stabilizacijo poslovanja in rastjo prihodkov nadaljuje z odgovornim izpolnjevanjem poslovnih načrtov v korist vsem deležnikom, od lastnikov do zaposlenih.

Zaposleni so tako prejeli del plače iz naslova uspešnosti poslovanja ter že drugo leto zapored prejeli pravico do pripadajočega zneska dobička družbe. V družbi so vpeljali tudi nekatere mehanizme individualnega nagrajevanja in ocenjevanja delovne uspešnosti.

Vzdušje v družbi se je izboljšalo

“Tudi kazalniki organizacijske klime in zavzetosti zaposlenih so se v primerjavi s preteklim letom izboljšali,” je še pojasnila Lavra Peršolja. Po dobrem letu in pol so v družbi uspešno zaključili pogajanja s socialnimi partnerji in potrdili novo kolektivno pogodbo o plačah in drugih osebnih prejemkih, katere določila bodo uporabljena že pri izplačilu oktobrskih plač. V vodstvu družbe so pojasnili še, da Hit posluje skladno s poslovnimi načrti in jih mestoma tudi presega. Tako je bilo tudi z oktobrskim poslovanjem, ki je za skoraj 25 odstotkov preseglo načrtovano. Tekoče poslovanje bodo obravnavali tudi na naslednji redni seji nadzornega sveta, ki bo 17. novembra.

Pred kratkim je novogoriška mestna svetnica Tanja Pipan predlagala, da bi novogoriška občina povečala svoj delež in posledično vpliv v družbi Hit, kjer ima trenutno dobrih 13 odstotkov navadnih delnic. Z nakupom preostalega deleža, ki je zdaj v lasti države, bi postala večinska lastnica navadnih delnic v družbi Hit. Novogoriški župan Matej Arčon je takrat povedal, da je pobuda sicer všečna, a nerealna, saj občina nima toliko denarja, da bi si lahko to privoščila.

NACE NOVAK


Najbolj brano