Na trgu je več reda

Poostren nadzor redarja nad nepravilno parkiranimi avtomobili na Lavričevem trgu in okolici je obrodil sadove. Prav velikega nasprotovanja Ajdovcev ni bilo, ukrep so mnogi pozdravili, saj je reda zdaj več. Končni cilj je razbremeniti trg pločevine, ga preurediti in napolniti z vsebinami.

Na Lavričevem trgu zdaj delajo red na “mehek” način. Postopoma pa naj bi trg uredili in z njega umaknili pločevino.  Foto: Alenka Tratnik
Na Lavričevem trgu zdaj delajo red na “mehek” način. Postopoma pa naj bi trg uredili in z njega umaknili pločevino.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Ajdovski redar Dragan Stojkovski je v slabem mesecu dni v poostrenem nadzoru Lavričevega trga in neposredne okolice za vetrobranska stekla avtomobilov zataknil več kot sto opozoril, vsaj še enkrat toliko voznikov, ki so nepravilno parkirali, pa je opozoril na kraju samem. Obdobje obveščanja je zdaj končano, kdor se ne bo držal pravil, bo prejel globo.

Poostren nadzor je del strategije župana Tadeja Beočanina kako na “mehki” način spraviti pločevino iz središča Ajdovščine. Modrih con ljudje ne spoštujejo kaj prida, številni parkirajo tudi ob enosmerni Prešernovi ulici, kjer je to prepovedano. Stanje je bilo zato že nekoliko kaotično.

Ker pa želi red narediti v konsenzu z občani, je bil prvi korak Beočaninina sestanek s ponudniki (trgovine, lokali), ki delujejo v središču mesta. “Sami so predlagali, da se poostri kontrola,” je potrdil, da je želja vseh, da se izboljšajo razmere. Prav zato je poostren nadzor med ljudmi naletel na relativno malo kritik ali slabe volje. Da je akcija prinesla rezultate, so potrdili tudi na občinskem redarstvu. Zdaj redar ne opozarja več, pač pa bo prekrškarje oglobil, a nepravilnosti je bistveno manj. Ljudje se med drugim poslužujejo bližnjega parkirišča za starim mlinom, ki je sicer še makadamsko.

“Naslednji korak je sestanek s stanovalci na trgu. V skladu z njihovimi potrebami se bomo dogovorili o režimu parkiranja in dostopnosti. Nato se bomo lotili še urejanja večjega makadamskega parkirišča pri mlinu, kamor bomo preusmerjali voznike,” napoveduje Beočanin.

Decembra je občina naročila tudi štetje prometa. V 12 urah je čez trg zapeljalo kar 2000 avtomobilov, največ v jutranji in popoldanski konici. Zanimivo je, da večina voznikov Lavričev trg uporablja le kot tranzitno pot, kar je trend, ki ga povsod po svetu hočejo izkoreniniti. To bodo skušali storiti tudi v Ajdovščini.

Glavni cilj občine je Lavričev trg postopoma razbremeniti avtomobilov, dati prednost pešcem in kolesarjem in ga napolniti z vsebinami. “V drugi polovici leta bomo z občani opravili razpravo, kaj naj bo na trgu. Nato bomo pripravili idejni projekt in ga javno predstavili. Ko bomo dosegli širši konsenz se bo pripravil projekt ureditve trga,” napoveduje Beočanin. Kako hitro bodo trg dokončno preuredili, bo odvisno od tega, ali oziroma koliko denarja bodo dobili na razpisih.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano