Na tretjo nesrečo ne bodo čakali

Odkar je slabo osvetljen prehod za pešce pred idrijskim športnim centrom kmalu po zamenjavi uličnih svetilk zahteval prvo smrtno žrtev, krajani, svetniki in svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu prosijo odgovorne, naj ukrepajo. Tega niso dočakali, v torek pa se je znova zgodila nesreča. Skupila jo je peška.

Na sprednjem od dveh prehodov za pešce na razdalji 20 metrov je v torek zarana obležala že 
druga peška. Foto: Saša Dragoš
Na sprednjem od dveh prehodov za pešce na razdalji 20 metrov je v torek zarana obležala že druga peška. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > V zgodnjem torkovem, še mračnem jutru je voznik na prehodu za pešce pred športnim centrom v novem središču Idrije zbil peško, ki je prehod prečkala pravilno. Policisti okoliščine nesreče sicer še preiskujejo, a Idrijčani že vse od zamenjave svetil pred dvema letoma opozarjajo, da so ta šibkejša in so zato pešci na prehodu premalo vidni.

Svetilke so varčne, pešci pa padajo

Opozorila so se okrepila po prometni nesreči, ki je pred poldrugim letom vzela življenje starejše Idrijčanke, ki je v mraku prehod prav tako prečkala pravilno. Po številnih svetniških vprašanjih in pobudah Sveta za vzgojo in preventivo v cestnem prometu (SVPCP) je občina družbo Javna razsvetljava Ljubljana (ta je s pridobitvijo koncesije idrijsko razsvetljavo v celoti obnovila) sicer prosila za mnenje o ustreznosti svetil in dobila zagotovilo, da nameščene svetilke stotih vatov povsem ustrezajo. “Nova svetila ne razsvetljujejo okolice. So osredotočena na cesto in so manj močna od prejšnjih, “ je družba tedaj zapisala v pojasnilo in dodala, da je moč svetil zmanjšala skladno z direktivo, ki zahteva zniževanje svetlobnega onesnaževanja.

Ker so se po menjavi svetil v Idriji nesreče z udeleženimi pešci namnožile, je policijska postaja izdala napotke udeležencem v prometu. Pešcem je med drugim svetovala uporabo odsevnih teles, ki pa jih ne uporabljajo.

Svetniki in zlasti SVPCP pa so vztrajali, da je prehod, ki med drugim vodi tudi v osnovno šolo, nujno bolje osvetliti ali pa ga ukiniti, ker je le dvajset metrov stran na voljo bolj varen prehod za pešce.

Na tretjo nesrečo ne gre več čakati

Novembra oblikovan novi SVPCP se je prehodom za pešce v občini in omenjenemu posvetil že na svoji ustanovni seji. “Imamo kraje v občini, denimo Črni Vrh in celotno staro jedro Spodnje Idrije s trgovinami in cerkvama, kjer ni niti enega prehoda za pešce, v Idriji pa sta dva na zelo kratki razdalji. Ker je prehod ob gostišču Gabron primernejši, je bolje osvetljen, pregleden in ima urejeno klančino za gibalno ovirane, naj postane glavni prehod za pešce,” je predsednik sveta Erik Logar predlagal vodstvu občine. To pa je storil že nič kolikokrat, saj je svet vodil tudi v minulem mandatu.

Ob torkovi nesreči pa je nemočno ugotavljal, da SVPC, kljub resnemu in dobronamernem delu, v upravi občine ne jemljejo resno. “Predloge sveta seveda poznam. Soglašam z njegovim mnenjem, da bi bilo manj pregleden prehod pred športnim centrom potrebno umakniti in ohraniti bolj preglednega v neposredni bližini. Kako bo občina ukrepala po današnji nesreči, pa boste morali vprašati župana Bojana Severja,” je povedala svetovalka uprave občine Maja Petrovčič, ki je zadolžena tudi za varnost v cestnem prometu.

Župan Sever je odsoten. Kako jo bo odnesla hudo poškodovana peška, ki so jo odpeljali v urgentni blok kliničnega centra v Ljubljani, se tudi še ne ve. Prav gotovo pa bo prehod in druga hujša nesreča na njem prihodnji četrtek vroča tema na seji sveta občine Idrija in verjeti je, da tokrat svetniki ne bodo dopustili čakanja na še tretjo hudo nesrečo, ne da bi ukrepali.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano