Na tisoče gostov hodi po sledeh soške fronte

Že lani se je ob stoti obletnici začetka prve svetovne vojne število obiskovalcev Poti miru skokovito povečalo, letos jih v povezavi s stoletnico odprtja soške fronte pričakujejo še več. Samo število vodenih pohodov po Poti miru od Alp do Jadrana se je povečalo za okoli 60 odstotkov. Bovčani se bodo poklonili trpljenju civilnega prebivalstva.

 Skokovito se povečuje število vodenih ogledov pomikov 
soške fronte od Alp do Jadrana s poklonom trpljenju vojakov 
in civilistov. Foto: Arhiv Fundacija Potmiru
Skokovito se povečuje število vodenih ogledov pomikov soške fronte od Alp do Jadrana s poklonom trpljenju vojakov in civilistov. Foto: Arhiv Fundacija Potmiru

POSOČJE > “Zanimanje domačih in tujih agencij se je zelo povečalo. V teh dneh dediščino soške fronte raziskuje skupina Dancev, maja pričakujemo Bavarce, julija bosta prišli dve skupini po 300 Madžarov. Veliko je zanimanja med raznimi društvi, šolami,” pojasnjuje Maša Klavora iz kobariške fundacije Poti miru. Kot prav, se je število vodenih ogledov po celotni poti od Alp do Jadrana povečalo za 60 odstotkov.

Veliko je individualnih gostov, ki sami hodijo po poti s pomočjo zemljevidov ali pa najamejo izšolanega vodnika, kar v fundaciji zelo spodbujajo.

Preštevajo na deset tisoče gostov

“Lani smo prvič zbrali podatke o obisku na glavnih točkah Poti miru na slovenski strani. Številke gredo v deset tisoče,” je zadovoljna Klavorova.

Obisk se povečuje v Kobariškem muzeju, kjer so lani našteli 61.544 gostov, za letos so obeti še boljši. “Pozitivni trendi se nadaljujejo. Veliko je zanimanje Italijanov, morda še večje pri Madžarih. Lani se je število naših vodenj po zbirkah Kobariškega muzeja in po muzejih na prostem povečalo za 50 odstotkov. Zato moramo biti zelo dobro organizirani, uspeli smo pridobiti šest dodatnih vodnikov,” pojasnjuje direktor Kobariškega muzeja Jože Šerbec.

Park miru na Sabotinu si je ogledalo približno 40.000 ljudi, muzej na prostem na Kolovratu pa okoli 25.000. V kobariškem informacijskem centru Poti miru je informacije iskalo 21.000 obiskovalcev. Vstopnino za ogled trdnjave Kluže je plačalo 8700 gostov, v cerkvici v Javorci so zabeležili že več kot sedem tisoč obiskovalcev.

Poti miru na Krasu s pomnikom Cerje pa je obiskalo okoli 11.000 ljudi. “Veseli nas, da se z atraktivnimi kulinaričnimi vsebinami vključujejo številni ponudniki, med drugim okrepčevalnica Sabotin, Ošterija Žogica in hotel Sabotin v Solkanu...”

Poklon trpljenju civilistov

Ob stoletnici začetka soške fronte se bodo poklonili tudi trpljenju civilistov.

V ta namen občina Bovec skupaj s fundacijo Poti miru, bovško zgodovinsko sekcijo in Društvom 1313 zbira podatke o takratnem bovškem civilnem prebivalstvu in beguncih. Postavili jim bodo obeležje. V tem okviru v Kulturnem domu v Bovcu v petek pod večer pripravljajo predavanje o civilnem prebivalstvu in prvi svetovni vojni.

Trpljenje nič krivih ljudi bosta približala zgodovinarja Petra Svoljšak in Marko Klavora. Sredi maja bosta Vasja Klavora in Mihael Uršič pripovedovala o bovških beguncih in popisu prebivalstva pred in po vojni. Beguncem bodo posvetili tudi spominsko slovesnost Noč brez sna.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano