Na šoli držijo pesti, da ne bo zamud

Če se ne bo zalomilo, bodo dolgo pričakovano telovadnico OŠ Dornberk začeli graditi avgusta. Mestna občina bo gradbinca izbirala med osmimi prijavljenimi na razpis. Na šoli pa bodo inšpekcijo, ki ji nalaga sanacijo telovadnice, zaprosili za podaljšanje roka. Ker se bo gradila nova, ukrepi namreč ne bodo potrebni.

Na šoli komaj čakajo, da pridejo gradbinci. Ker uradnega 
poročila, ali je telovadnica nevarna, še ni, za zdaj, razen ob 
dežju,  ostaja odprta.  Foto: Vesna Humar
Na šoli komaj čakajo, da pridejo gradbinci. Ker uradnega poročila, ali je telovadnica nevarna, še ni, za zdaj, razen ob dežju, ostaja odprta.  Foto: Vesna Humar

NOVA GORICA > V Osnovni šoli Dornberk že nestrpno pričakujejo gradbince, da začnejo drugo fazo gradnje nove telovadnice. Da je to nuja, opozarjajo že leta. Razpadajoča in za sodobni pouk povsem neustrezna športna dvorana je za otroke že nevarna. Tudi zato je šolo pred kratkim, domnevno na podlagi anonimne prijave, obiskalo kar nekaj inšpektorjev. Kot nam je potrdila ravnateljica Dragica Vidmar so šoli naložili, da mora opraviti sanacijo telovadnice. “Inšpekcijske službe bomo zaprosili za podaljšanje roka za izvedbo ukrepov, ker se bo v kratkem začela gradnja nove telovadnice in se bodo stvari uredile,” je povedala Vidmarjeva.

Mestna občina je naročila celosten statični pregled telovadnice. Zahtevalo ga je vodstvo šole, ki je želelo preveriti, ali je objekt sploh varen za otroke in ostale uporabnike. Če bi se pokazalo, da ni, bi jo nemudoma zaprli, je zatrdila ravnateljica. Na občini so nam pojasnili, da uradnega poročila strokovnjakov Inštituta za gradbeništvo iz Ljubljane še niso prejeli. Tako velika telovadnica za zdaj ostaja odprta. Razen ob dežju, ko je zaradi puščajoče strehe namočena in posledično nevarna. Mala telovadnica pa je zaprta že dlje časa.

Vlaganje v popravila razpadajoče telovadnice bi bilo zdaj, ko je mestna občina tik pred gradnjo nove, seveda popolna potrata denarja. Kdaj natanko se bo začela gradnja, pa naj bi bilo znano v približno dveh tednih. Pred dnevi se je namreč zaključil razpis za izbiro izvajalca, na katerega se je prijavilo osem ponudnikov. Ker postopek še ni končan, na mestni občini ne razkrivajo, koliko znašajo ponudbe. Enako kot na šoli pa upajo, da se ne bo kaj zalomilo in ne bo pritožb, tako da bi lahko gradbinci začeli delati v začetku avgusta. Za dokončanje del bodo imeli 350 dni časa, vmes pa bo občina objavila še razpis za opremo telovadnice. Ker je letos v proračunu za to naložbo namenjenih 400.000 evrov, kar je premalo, bo morala občina denar zagotoviti tudi v prihodnjem letu. Dornberški učenci in krajani naj bi tako novo, dolgo pričakovano telovadnico začeli uporabljati v šolskem letu 2016/17.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano