Na severnem Primorskem bodo vzpostavili mrežo paliativne oskrbe

V Novi Gorici so pripravili strokovni simpozij o organiziranju mreže paliativne oskrbe na primarnem, sekundarnem in terciarnem nivoju ter povezavi med njimi. Prav slednje je za severno Primorsko najpomembnejše, saj v šempetrski bolnišnici že deluje oddelek za paliativno oskrbo, vendar v regiji ni razvite primarne mreže.

V Novi Gorici so pripravili strokovni simpozij o organiziranju 
mreže paliativne oskrbe na primarnem, sekundarnem in 
terciarnem nivoju ter povezavi med njimi. Foto: STA
V Novi Gorici so pripravili strokovni simpozij o organiziranju mreže paliativne oskrbe na primarnem, sekundarnem in terciarnem nivoju ter povezavi med njimi. Foto: STA

NOVA GORICA > Državni program predvideva enakomeren razvoj paliativne oskrbe po vseh regijah. Takšna mreža že deluje na območju Gorenjske, je na okrogli mizi povedala državna koordinatorka paliativne oskrbe Mateja Lopuh iz jeseniške bolnišnice. ”Ostale regije so bolj ali manj razvite in tudi same določajo ta razvoj, hitrost razvoja mreže je odvisna od vsake regije posebej,” je povedala Lopuhova.

Današnji simpozij je prvi korak

Severnoprimorska regija je z današnjim simpozijem naredila prvi, ključen korak, je prepričana Lopuhova, saj so z njim identificirali tiste strukture, ki na tej oskrbi v regiji že delujejo. ”V nadaljevanju je tako treba narediti načrt, kaj v regiji še manjka in v čem je treba to njeno delovanje še dopolniti. Regija je tako nekje v prvi fazi izdelave načrta za oblikovanje mreže,” je pojasnila.

Lopuhova je poudarila, da ni ključen oddelek za paliativno oskrbo v bolnišnici, pač pa povezava med bolnišničnimi specialisti in primarnim nivojem, ker je težnja, da bolniki ostajajo v domačem okolju.

“Ti oddelki v bolnišnicah bodo več ali manj izhod v sili za tiste bolnike, ki ne morejo imeti take oskrbe doma, preprosto zato, ker nimajo svojcev ali pa ne želijo obremenjevati svojcev s svojo boleznijo,"” je še povedala državna koordinatorka. Po njenih besedah mora postati glavni koordinator paliativne oskrbe bolnika njegov lečeči zdravnik, ki ga najbolje pozna in že dolgo spremlja potek njegove bolezni.

V šempetrski bolnišnici že deluje oddelek za paliativno oskrbo

Na Goriškem so leta 2013 odprli poseben oddelek za paliativno oskrbo v Splošni bolnišnici Franca Derganca v Šempetru pri Gorici, ki ima osem postelj. Te po besedah vodje oddelka Matjaža Figlja zaenkrat zadostujejo povpraševanju. Treba pa bi bilo urediti paliativno oskrbo na primarni ravni, saj tako bolni ljudje želijo umreti doma. Predvsem pa pogrešajo povezavo med bolnišnico na eni in zdravstvenimi domovi, domovi za ostarele in drugimi institucijami, ki prav tako ponujajo pomoč na smrt bolnim in njihovim svojcem, na drugi strani.

Predsednik društva Goriška proti raku Marko Vudrag je obljubil, da naj bi še v letošnjem letu nekje v centru Nove Gorice poiskali primerno mesto, kjer bodo vzpostavili informacijsko točko, ki bo nudila vse podatke o rakavih boleznih in paliativni oskrbi. V njej naj bi delovali tako prostovoljci kot strokovni delavci.

STA


Najbolj brano