Na reki Soči jubilejna, 30. Soška regata

Na reki Soči med Solkanom in Podgoro v Italiji poteka jubilejna, že 30. Soška regata. Regata, ki jo organizirata Kajak klub Soške elektrarne iz Solkana in Kajak klub Šilec iz Sovodenj, je povezala ljubitelje veslanja na obeh straneh državne meje na Goriškem.

Soška regata povezuje ljubitelje veslanja na obeh straneh 
državne meje na Goriškem. Foto: Leo Caharija
Soška regata povezuje ljubitelje veslanja na obeh straneh državne meje na Goriškem. Foto: Leo Caharija

SOLKAN > Prireditev je bila predvidena že pred tednom dni, vendar so jo organizatorji zaradi slabega vremena in visokega vodostaja vode v reki Soči prestavili na danes.

Na pot po reki Soči od hidroelektrarne v Solkanu do Podgore v Italiji se je ob 11. uri podalo preko 200 kajakašev, kanuistov in raftarjev iz Slovenije in zamejstva, je povedal Andrej Humar iz Kajak kluba Soške elektrarne.

Vsak udeleženec Soške regate je pred startom prejel spominsko majico, po preveslanih osmih kilometrih pa na italijanski strani dobi topel obrok.

Ob praznovanju okroglega jubileja so v Trgovskem domu v Gorici pripravili tudi razstavo o zgodovini tega rekreativnega dogodka, ki je v času bolj zaprte državne meje med tedanjo Jugoslavijo in Italijo po reki povezoval prebivalce obeh držav.

Soška regata, ki sodi v okvir prireditve ob novogoriškem občinskem prazniku, se je začela leta 1986 kot odziv na načrte o zajezitvi Soče v Italiji. Ker bi s tem reka poplavila vse do Solkana, bi slovenski in zamejski kajakaši izgubili “divjo vodo”. Kasneje je regata prerasla v obliko čezmejnega sodelovanja, je pojasnil Humar.

STA


Najbolj brano