Na prvem mestu morajo biti bolniki, ne pa birokracija

Čez približno mesec dni bo Nataša Fikfak sklenila svoje prvo leto na čelu šempetrske bolnišnice. Že od imenovanja za vršilko dolžnosti poudarja, da je zanjo na prvem mestu vedno strokovnost in skrb za bolnika. To skuša izboljšati tudi z reorganizacijo dela. “Pričakujem odpor tistih, kjer bom kaj odvzela, in zadovoljstvo tistih, ki bodo nagrajeni,” napoveduje.

Nataša Fikfak: “Glede ukrepov varčevanja se 
bojim le v toliko, da nas bodo ZZZS   in druge 
inšpekcije prisilile, da bomo naše delo 
zbirokratizirali.” Foto: Leo Caharija
Nataša Fikfak: “Glede ukrepov varčevanja se bojim le v toliko, da nas bodo ZZZS in druge inšpekcije prisilile, da bomo naše delo zbirokratizirali.” Foto: Leo Caharija

ŠEMPETER > Nataša Fikfak šempetrsko bolnišnico vodi od lanskega oktobra, ko je bila najprej imenovana za vršilko dolžnosti direktorice, nato pa še za direktorico. Od napovedi, da je njena glavna skrb kakovost oskrbe pacientov in strokovnost, ki omogoča racionalizacijo, tudi po letu dni ne odstopa.

Reorganizacija je strokovna nuja

> Katere so glavne naloge, ki ste se jih že oziroma se jih boste lotili? Čemu dajete poudarek?

“Poslanstvo in glavna dejavnost bolnišnice je skrb za zdravstveno oskrbo prebivalcev severnoprimorske regije in širše. Glede na to, da je bolnišnica stara in je bila za tiste čase v redu, je prva naloga vodstva, da reorganizira strokovno medicinske dejavnosti tako, da bodo posodobljene in ustrezne sedanjim smernicam in epidemiologiji bolezni v regiji. S prerazporeditvijo kadrov in prostorov bomo to naredili še letos. Pričakujem odpor tistih, kjer bom kaj odvzela, in zadovoljstvo tistih, ki bodo nagrajeni. Prav tako že poteka reorganizacija upravnih dejavnosti, tako da bomo združevali dejavnosti in zelo verjetno ne bo več tretjega pomočnika direktorja, ampak bo vodenje bolj neposredno.”

> Načrtujete kakšne nove dejavnosti, širitev programa dela in kako ga boste uspeli pridobiti?

“Poleg organizacijskih sprememb se pogajamo za širitve programov dela na področju onkološkega zdravljenja, povečanje programa ortopedskih operacij, zdravljenje degenerativnih sprememb na očesnem ozadju in prepoznavanje sprememb zaradi sladkorne bolezni, povečanje in prestrukturiranje programa celostne rehabilitacije po kapi v Stari Gori, prestrukturiranje obravnave bolezni perifernega ožilja, od diagnostike do konzervativnega in operativnega zdravljenja. Glede na to, da smo sodelovali v Evropskem združenju za teritorialno sodelovanje in so bili programi sprejeti na skupščini v avgustu, pričakujem aktivnosti na področju sodelovanja z Italijo v porodništvu, informatiki in mentalnem zdravju. Po navodilih ministrstva za zdravstvo pa bomo uvedli e-naročanje, na kar se že pripravljamo.”

Varčevanje da, a ne na račun bolnikov

> Bolnišnica posluje pozitivno, je sredi naložb in že načrtuje nove ...

“Bolnišnica je v pol leta poslovala brez izgube, vendar nismo nič investirali - niti v kadre niti opremo - zaradi zakasnitve sprejema finančnega načrta na vladi, do junija. V drugi polovici leta pričakujem večje stroške, predvsem zaradi stroškov urgentnega centra in priprave na gradnjo v Stari Gori, za veliko investicijo v sanacijo fekalnih in meteornih vod pa bomo najeli 600.000 evrov kredita. Sofinancira pa nas ministrstvo za zdravstvo.”

> V zadnjih letih so na dnevnem redu zahteve po varčevanju. Kako to vpliva na delo? Se sanacija nadaljuje, bodo nujni kakšni ukrepi, ki bi jih občutili tudi bolniki in zaposleni?

“Glede sanacije oziroma ukrepov varčevanja se bojim le v toliko, da nas bodo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in druge inšpekcije, ki se pojavljajo skoraj vsak dan, tako regularno kot tudi na pobudo skrbnih anonimnih državljanov, in na katere čakamo odgovore neskončno dolgo, prisilile, da bomo naše delo zbirokratizirali, tako da se zadosti vsem zakonitostim, ne pa potrebam bolnika. Čeprav je to naša osnovna naloga.”

Ne vedo še, koliko več zaposlenih bo

> Stavba urgentnega centra je skoraj dokončana. Ste v bolnišnici pripravljeni na zagon dejavnosti, se obetajo nove zaposlitve?

“Po zadnjih navodilih ministrstva s 3. septembra se bomo v novembru selili z dejavnostjo internistične in kirurške urgence v dosedanjem obsegu. Odgovora na zahtevano povečanje kadra se nisem prejela. Pozitiven odgovor pričakujem le na zaposlitev triažnih sester in povečanje obsega v opazovalni enoti, kar pa je za normalno delo premalo.”

> Že veste, kako boste sodelovali z novogoriškim zdravstvenim domom? Tam so zelo zaskrbljeni zaradi napovedi, da se vse seli v Šempeter.

“Pogovorov še nisem imela, načrtujem pa jih takoj po dopustu. Sicer pa se vodijo ločeni pogovori na ministrstvu in nato na lokalni ravno predvidoma v oktobru. Dodatna novost pa je predlog za organizacijo dežurnega Centra za obravnavo otrok in mladostnikov v okviru urgentnega centra. Pripravljamo predlog za obravnavo v bolnišnici, za diskusijo s pediatri in na ministrstvu. Sama gradnja in opremljanje urgentnega centra pa tečeta po planu.”

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano