Na nož zaradi prehrane dijakov

Zaradi večkratnih kršitev pogodbenih določb je Gimnazija Nova Gorica s podjetjem Polo Inn, ki v okrepčevalnici Alfa skrbi za šolsko prehrano, odpovedala pogodbo o sodelovanju. Direktor Polo Inn, znani goriški podjetnik Davorin Lozej je prepričan, da je to dejanje ravnateljice koruptivno. Na njegovo mesto naj bi namreč prišel Dijaški dom Nova Gorica. Ravnateljica Jasna Rojc obtožbe zavrača in poudarja, da hoče le urediti zadeve, da bo vse po zakonu.

Kdaj bo v prostore okrepčevalnice Alfa prišel nov ponudnik šolske prehrane, še ni znano.  Foto: Ana Cukijati
Kdaj bo v prostore okrepčevalnice Alfa prišel nov ponudnik šolske prehrane, še ni znano.  Foto: Ana Cukijati

NOVA GORICA > Ko je jeseni leta 2008 stopil v veljavo zakon o subvencioniranju dijaške prehrane, so na Gimnaziji Nova Gorica odprli okrepčevalnico Alfa, ki tople malice nudi dijakom, profesorjem in zunanjim obiskovalcem. Do nedavnega naj bi bilo pri tem vse lepo in prav, a z nastopom nove ravnateljice Jasne Rojc v začetku tega šolskega leta naj bi se med gimnazijo in ponudnikom šolske prehrane začela trenja. Rojčeva je namreč podjetju Polo Inn, ki je bilo na javnem razpisu za pripravo šolske prehrane izbrano kot najboljši ponudnik, odpovedala pogodbo.

Od odpovedi pogodbe ...

Direktor Polo Inn, znani goriški podjetnik Davorin Lozej, temu oporeka in meni, da je obnašanje nove ravnateljice koruptivno. “Takoj po njenem nastopu me je kot direktorja Polo Inn pozvala in mi povedala, da nam daje odpoved priprave hrane v skladu s pogodbo v roku treh mesecev. Kot vzrok je navedla neplačevanje mesečne najemnine,” je dejal.

Ravnateljica Jasna Rojc vse njegove očitke zavrača. “Pri upravičeni odpovedi pogodbenega razmerja s podjetjem Polo Inn, ki jo je podprl tudi svet zavoda, gre za ureditev stanja na področju prehrane dijakov, ne pa za kakršnokoli koruptivnost ali kršenje zakona,” se je odzvala na obtožbe. “Podjetju je bila s strani gimnazije pogodba odpovedana zaradi večkratnih kršitev njenih določb, njen direktor pa je bil pred odpovedjo pogodbe pozvan, da kršitve odpravi,” je še pojasnila in dodala, da so zadevo predali odvetniku.

... do zavrnjenih računov

Lozej priznava, da je njegova družba že nekaj časa v finančnih težavah, vendar zagotavlja, da svoje obveznosti izpolnjuje na najboljši možen način. Plačevanje 1500 evrov mesečne najemnine naj bi, po dogovoru s prejšnjim ravnateljem Bojanom Bratino, kompenzirali z izstavljenimi računi, torej bi od mesečnega računa za dijaško prehrano odšteli najemnino. “Kar je tako tudi potekalo in smo najemnine poravnali do 1. septembra lani. Od tu dalje pa najemnine niso bile poravnane, ker je ravnateljica vse naše izstavljene račune zavrnila,” pripoveduje Lozej.

Rojčeva odgovarja, da nič od tega ne drži. “Računi so bili utemeljeno zavrnjeni, saj so bile vanje vključene postavke oziroma zneski v breme šole, ki jih direktor ni zmogel prepričljivo pojasniti,” dodaja. Lozej naj bi ji dejal, da naprave za registracijo dijakov, ki prihajajo na kosilo, v začetku šolskega leta niso delovale pravilno, zato so za število malic šteli število glavnih krožnikov, ki so jih izdali. “Naj povem, da je bilo v tem mesecu in pol spornih nekaj sto evrov. Ne glede na to nismo do sredine januarja dobili poplačanih faktur za oktober, november in december,” poudarja Lozej.

Družba Polo Inn je sklenila petletno pogodbo, ki bi se iztekla konec letošnjega leta. “Mi delamo naprej,” zatrjuje Davorin Lozej. “Odpoved pogodbe ni osnovana na ničemer. Želimo jo spoštovati do njenega izteka.” Z zadevo naj bi seznanil tudi Komisijo za preprečevanje korupcije.

Namesto Lozeja bi izbrali Dijaški dom

Ravnateljica pravi, da se najtežja obtožba Davorina Lozeja dotika novega ponudnika šolske prehrane. “Zakon o šolski prehrani določa, da šola lahko nabavo, pripravo in razdeljevanje obrokov s pogodbo prenese na drug vzgojno-izobraževalni zavod. Le izjemoma lahko šola to s pogodbo prenese na zunanjega izvajalca po določbah zakona, ki ureja javno naročanje,” poudarja in dodaja, da gre pri vsem skupaj za nepoznavanje zakonodaje.

“V skladu s temi določbami sem po odpovedi pogodbe podjetju Polo Inn poiskala informacije pri možnih ponudnikih iz mreže vzgojno-izobraževalnih zavodov, Osnovni šoli Milojke Štrukelj, Šolskem centru Nova Gorica in Dijaškem domu Nova Gorica. Pripravljenost za sodelovanje je izkazal dijaški dom, s čimer sem seznanila komisijo za šolsko prehrano, ki je opravila obisk v domski kuhinji in podala mnenje, da gre za ustreznega ponudnika, ki tudi glede nabave in priprave hrane upošteva določila Zakona o šolski prehrani in je sposoben zagotoviti notranji nadzor priprave in razdeljevanja hrane v skladu z veljavnimi predpisi. Zato sta izbiro podprla tudi svet staršev in svet zavoda gimnazije,” odgovarja ravnateljica.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano