Na kongresu Zveze za Primorsko izvolili novo vodstvo

Na volilnem kongresu Zveze za Primorsko (ZZP) so v petek v Ajdovščini izvolili novo vodstvo. Prihodnji dve leti bo kot predsednik vodil politično stranko Aleksander Lemut, delo glavnega tajnika bo opravljala Darinka Kozinc, strateško programski svet pa bo vodil Pavel Gregorčič.

Aleksander Lemut Foto: Alenka Tratnik
Aleksander Lemut Foto: Alenka Tratnik

NOVA GORICA > Do volitev leta 2018 želijo izboljšati predvsem notranjo organiziranost, je na današnji novinarski konferenci povedal novi predsednik. Okrepiti želijo občinske odbore v treh manjših občinah, zato so bili na kongresu zelo veseli novih predstavnikov iz občin Bovec in Hrpelje-Kozina.

“Proces centralizacije v tej državi je brutalen in presega vse meje zdravega razuma, saj smo najbolj centralizirana država v Evropski uniji. Zato je potrebno, da Zveza za Primorsko ponovno stopi v prvo vrsto boja, da to državo peljemo tja, kamor smo se leta 1991 odločili,” je povedal Aleksander Lemut. Poudaril je, da je bila tedanja odločitev Slovencev za državo državljanov in ne ozkih političnih elit, ne brutalnega centralizma, kjer je “država ena in edina, kjer se ves denar steka v Ljubljano in ta denar obvladujejo ozke politične elite, ki so nam uspele to državo ukrasti”.

Zato je treba vzpodbuditi proces decentralizacije, kjer bodo o ustvarjenem dohodku in o pobranih davkih odločali in ga porabljali tisti, ki ga ustvarjajo. Ves čas svojega delovanja stranka zato opozarja na potrebo po ustanovitvi pokrajin, za kar se bo zavzemala še naprej.

Pred parlamentarnimi volitvami se zato želijo povezati v koalicijo s tistimi, ki razmišljajo podobno kot ZZP. “Kongres izraža politično pripravljenost za sodelovanje z vsemi političnimi strankami in silami, ki si prizadevajo za učinkovito decentralizacijo in regionalizacijo države,” je dejal Lemut.

Nova glavna tajnica ZZP Darinka Kozinc je poudarila predvsem nestrinjanje s predlogom strategije lokalne samouprave, ki ni v državi nikomur posebej všeč. Po njenem mnenju predlog dokazuje, da “smo vedno dlje od centra”. Potrebni bodo pogovori in delovanje v tej smeri, da bo strategija bolj prilagojena lokalnim skupnostim na obrobju in njenim prebivalcem.

Zveza za Primorsko ima trenutno 383 članov na območju celotne Primorske.

STA


Najbolj brano