Na gradu Kromberk sta se vzela Robert in Roberto

Na gradu Kromberk so minulo soboto gostili poročno slavje, na katerem za razliko od “običajnih” porok nista bila v središču pozornosti ženin in nevesta, temveč dva ženina.

Na gradu Kromberk sta si v soboto obljubila večno zvestobo 
Robert Čotar (desno) in Roberto Lovini. Foto: Osebni Arhiv Roberta Čotarja
Na gradu Kromberk sta si v soboto obljubila večno zvestobo Robert Čotar (desno) in Roberto Lovini. Foto: Osebni Arhiv Roberta Čotarja

NOVA GORICA >Večno zvestobo sta si v soboto obljubila 49-letni Robert Čotar iz Lokvice na Krasu in njegov 56-letni partner Roberto Lovini. “Skupaj sva že 14 let. Imela sva že registrirano partnersko skupnost, najino dolgoletno zvezo pa sva želela okronati še s poroko,” nam je zaupal Robert Čotar, ki nas je sam obvestil o veselem dogodku z željo, da novico objavimo v časniku.

24. februarja letos se je začel uporabljati zakon o partnerski zvezi, ki je istospolnim parom prinesel enakopravnost na večini pravnih področij. Z izjemo posvojitev in oploditve z biomedicinsko pomočjo jim partnerska zveza prinaša enake pravice in dolžnosti kot zakoncema različnega spola. Že dan zatem, 25. februarja je led prebil lezbični par iz Maribora. Po podatkih notranjega ministrstva je bilo doslej v Sloveniji na novo sklenjenih 28 partnerskih zvez istospolnih parov. Dodatnih 55 partnerskih zvez pa je nastalo s preoblikovanjem iz že registriranih istospolnih partnerskih skupnosti.

Večina parov, ki so se odločili za ta korak, prihaja iz območja ljubljanske upravne enote, kjer beležijo 32 partnerskih zvez istospolnih parov. V Mariboru so jih doslej sklenili (oziroma preoblikovali) 15, na območju Kranja sedem, v upravnih enotah drugod po Sloveniji pa beležijo po štiri tovrstne zveze ali manj.

Sobotna poroka Roberta in Roberta na gradu Kromberk je bila druga doslej na območju novogoriške upravne enote. Drugod po Primorskem ni bilo sklenjene nobene istospolne partnerske zveze, razen na območju upravne enote Piran, kjer so se trije pari odločili za preoblikovanje iz skupnosti v zvezo. ID


Najbolj brano