Na dražbo ni prišel nihče

Nekdanje hale Mebla vate v Mirnu ne zanimajo nikogar, vsaj po pričakovani ceni 1,3 milijona evrov ne. Prve javne dražbe kompleksa se ni udeležil nihče. Kot pravijo v Meblu holding, pa je bila “vata” že prej predvidena za prodajo.

Prazne tovarniške hale Mebla vata v Mirnu so skušali prodati 
za 1,3 milijona evrov, a na dražbo ni prišel nihče.  Foto: Leo Caharija
Prazne tovarniške hale Mebla vata v Mirnu so skušali prodati za 1,3 milijona evrov, a na dražbo ni prišel nihče.  Foto: Leo Caharija

MIREN, NOVA GORICA > Dražbo hal, iz katerih se je Meblov obrat za proizvodnjo polnil že pred leti odselil v Opatje selo, je zahtevala Nova KBM. Od dolžnika Mebla holdinga zahteva nekaj več kot 492.000 evrov, k čemur je treba prišteti obresti in stroške postopka. Gre za poplačilo že pred mnogimi leti najetih posojil, je povedal direktor holdinga Boris Lozej: “V bistvu je bila nepremičnina zastavljena za kredit, ki ga je Jogi dal tudi holdingu.”

Denar bi dobila banka

Če bi dražba uspela, bi z delom izkupička poplačali banko. Prostori nekdanjega obrata v Mirnu, ki so deloma v najemu, pa tako ali tako sodijo v program prodaje nepotrebnih nepremičnin. “Temu so namenjeni že dolgo. So na lepi lokaciji sredi Mirna, dovolj veliki, verjetno ne za tako tovarno, ampak za kaj novega,” je dejal Lozej. Po njegovih besedah so pred recesijo tam načrtovali poslovno-stanovanjski objekt, vendar vlagateljev potem niso našli.

“Tudi z občino oziroma s prejšnjim županom je bilo tako dogovorjeno, interesentov je bilo veliko. Nato pa je nastopila kriza,” je pojasnil direktor.Ali bo banka zahtevala ponovitev dražbe, ko bi lahko izklicna cena bila pol nižja, čeprav ne nujno, se bo šele videlo. A kot pravi Lozej: “Mislim, da se določene stvari umirjajo.”

V Kromberku je še veliko prostora

Holding, katerega glavna dejavnost je upravljanje z nepremičninami, ima v lasti še velik del industrijske cone v Kromberku, torej prostora, ki je nekdaj vsega zasedal goriški velikan v lesnopredelovalni panogi. “Cona je dokaj polna, je pa še ogromno prostora, prvič za pozidavo, na primer za halami nekdanje Iverke, in drugič pod streho. Del stavbe nekdanjega pohištva je tudi še kar prazen,” našteva Lozej. Hkrati omenja, da bi želeli urediti lastniška razmerja na infrastrukturi in z občino sklenili dogovor o prodaji.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano