Na Zemonu napovedali Teden karitas in odprli dobrodelno razstavo

Na dvorcu Zemono je v petek zvečer potekala slovesna akademija pred Tednom karitas, ki bo med 21. in 27. novembrom. Slovesno so odprli tudi razstavo del, ki so poleti nastala na likovni koloniji Umetniki za Karitas na Sinjem vrhu. Darovana umetniška dela je moč kupiti na razstavah v Sloveniji in tujini, izkupiček pa bo namenjen ljudem v stiski.

Na dvorcu Zemono je v petek zvečer potekala slovesna 
akademija pred Tednom karitas, ki bo med 21. in 27. 
novembrom. Foto: STA
Na dvorcu Zemono je v petek zvečer potekala slovesna akademija pred Tednom karitas, ki bo med 21. in 27. novembrom. Foto: STA

ZEMONO > Na letošnji, 22. koloniji Umetniki za Karitas, ki je potekala med 15. in 22. avgustom na Sinjem vrhu nad Ajdovščino pod naslovom Pogum vse ljudstvo v deželi, govori Gospod, je ustvarjalo devet umetnikov in častni gost, umetnik Zmago Modic iz Ljubljane.

Kolonije so se udeležili Evgenija Jarc, Jurij Kravcov in Petar Lazarevič iz Ljubljane, Patricija Simonič iz Maribora, Zdravko Dolinšek iz Radencev, Miloš Marc in Alina Asberga Nabergoj iz Vipave, Andrej Kosič iz Gorice in Jasna Merku iz Trsta. Za dan ali dva so se jim pridružili tudi strokovni sodelavci in udeleženci preteklih kolonij.

Prva likovna kolonija Umetniki za Karitas je na Sinjem vrhu nad Ajdovščino potekala leta 1995. Namen kolonije je bil vseskozi plemenitenje družbe in posameznikov z umetnostjo sedanjega časa, obenem pa opozarjati na stiske ljudi, za katere sodelavci Karitas v danem letu menijo, da najbolj kličejo po pomoči. Prireditev Škofijske karitas Koper je na Dvorcu Zemono pri Vipavi že tradicionalna in slovesno zaznamuje prihajajoči Teden karitas. Letošnji bo potekal pod geslom V objemu dobrote in bo dosegel vrhunec z dobrodelnim koncertom Klic dobrote v Celju 23. novembra. Slike iz tokratne kolonije bodo krasile oder Klica dobrote.

Ob dnevu odprtih vrat se je omenjenim slikarjem pridružilo še 61 darovalcev, ki so prav tako darovali umetniška dela. Skupaj je na letošnji koloniji nastalo 160 likovnih del.

V vseh 22. likovnih kolonijah je doslej tako ali drugače sodelovalo že 1575 avtorjev, ki so skupaj ustvarili 2449 likovnih del.

Na akademiji so se letos še posebej spomnili na Hieronima Vidmarja, lastnika turistične kmetije na Sinjem vrhu, kjer so se vsako leto zbirali umetniki in ljubitelji umetnosti. Umrl je mesec dni po koncu kolonije Umetniki za Karitas.

V. d. ravnatelja Škofijske karitas Koper Slavko Rebec je spomnil tudi na geslo letošnje kolonije, to je pogum: "Biti pogumen pomeni predvsem biti, bivati, in to trdno na zemlji, zavedajoč se, da sem kot oseba dragocen, ker me je Stvarnik poklical v bivanje."

STA


Najbolj brano