Na Sinjem vrhu bodo tokrat ustvarjali za pomoč tujcem

V organizaciji Škofijske karitas Koper bo na Sinjem vrhu nad Ajdovščino do konca tega tedna potekala 20. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas. Geslo kolonije in prodajnih razstav 2014/2015 je Tujec sem bil in ste me sprejeli!, izkupiček od prodanih del pa bo namenjen pomoči tujcem.

Vodja projekta Jožica Ličen Foto: Alenka Tratnik
Vodja projekta Jožica Ličen Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > "Ob dvajseti koloniji smo se odločili, da pozornost tokrat namenimo tujcem, ki so v celem svetu najbolj ogrožena populacija. Izziv za to so bile besede papeža Frančiška ob obisku Lampedusse, zato tudi moto kolonije in prodajnih razstav Tujec sem bil in ste me sprejeli,” je v povabilu na dan odprtih vrat zapisala voditeljica tega projekta Jožica Ličen.

V počastitev obletnice kolonije so tokrat k sodelovanju povabili slikarske zakonske pare, ki so že sodelovali v preteklih kolonijah. Iz Slovenije se kolonije udeležujejo Irena Jeras Dimovska in Boge Dimovski, Silva Karim in Azad Karim, Marta Jakopič Kunaver in Matej Kunaver, Polona Kunaver Ličen in David Ličen, Maša Bersan Mašuk in Nikolaj Mašukov ter Klementina Golija in Klavdij Tutta. Iz tujine pa so v Slovenijo prišli Sumyko Kyohara in Jože Stražar iz Švedske, Susanne Gimbel Kortan in Helmut Kortan iz Avstrije ter Ana Marija Botteri Peruzović in Hrvoje Marko Peruzović iz Hrvaške.

Projekt Umetniki za karitas je nastal iz želje, da preko likovnih umetnikov pokažejo, da je "prav vsak človek poklican, da svoj čas in svoj talent daruje za druge". Likovna kolonija na Sinjem vrhu nad Ajdovščino je prerasla vsa pričakovanja, saj je to postal prepoznaven projekt, na katerem so sodelovali udeleženci z vseh petih celin sveta.

Na kolonijah je doslej sodelovalo 1286 avtorjev, nastalo je 1980 likovnih del, od katerih so dve tretjini že prodali. Potujoče prodajne razstave imajo namen ozaveščanja ljudi o umetnikih današnjega časa, prinašati mednje sporočilo lepote, obenem pa tudi opozarjati na človeške stiske.

Pridružili se jim bodo še strokovni sodelavci Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Primož Brecelj, Mira Ličen Krmpotić, Tone Seifert in Bogdan Soban. Ob dnevu odprtih vrat so povabljeni še slikarji in kiparji s preteklih kolonij in drugi likovni umetniki, ki bi želeli svoja dela darovati koloniji. Na četrtkovem dnevu odprtih vrat bodo prisotne nagovorili koprski škof Jurij Bizjak, ajdovski župan Marjan Poljšak in ravnatelj Škofijske karitas Koper Matej Kobal. Udeležence kolonije bosta predstavili voditeljica projekta Jožica Ličen in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn.

Vsako leto je pripravljenih približno deset do 12 prodajnih razstav, v vseh teh letih jih je bilo preko 200. Poleg Slovenije redno razstavljajo v sosednjih Gorici in Trstu, obiskali pa so tudi Sarajevo, Dunaj in Bruselj.

Likovna dela bodo na Sinjem vrhu razstavljena do 15. septembra, kjer bo tudi možnost nakupa ali rezervacije, potem pa se začne njihovo potovanje na dogovorjene razstave.

STA


Najbolj brano